Gå videre til innhold
Norge har nesten 100 prosent markedsandel på saltet og tørket fisk på Jamaica, men få vet hvor den kommer fra.
Norge har nesten 100 prosent markedsandel på saltet og tørket fisk på Jamaica, men få vet hvor den kommer fra.

Nyhet -

Her liker alle norsk klippfisk- men ingen vet hvor den kommer fra

Ingen i hele verden spiser mer norsk klippfisk av sei per person enn folk fra Jamaica. Likevel er det nesten ingen som vet at den er norsk. Det vil Sjømatrådets fiskeriutsending i Karibia gjøre noe med.

2019 var rekordår for norsk eksport av klippfisk av sei til Jamaica, og verdiveksten har fortsatt i 2020 til tross for koronasituasjonen. Men fiskeriutsending Øystein Valanes gir seg ikke med det. På oppdrag for den norske klippfisknæringen har Sjømatrådet derfor fått utført markedsundersøkelser på den karibiske øya som har sett nærmere på den jamaikanske forbrukeren og hvor og når klippfisken kjøpes og spises. Undersøkelsene beskriver muligheter og potensial for å øke konsumet ytterligere, og er gjennomført som tradisjonelle markedsundersøkelser og som spørreundersøkelser blant folk i alderen 18-55 år.

Målt i volum er Den dominikanske republikk det største markedet for norsk klippfisk av sei, men målt i konsum er det ingen som slår jamaikanerne. I løpet av et år spiser de i gjennomsnitt 38 prosent mer klippfisk per person enn dominikanerne.

Siden 2015 og frem til 2019 har mengden eksportert klippfisk av sei fra Norge til Jamaica økt med 35 prosent, mens eksportverdien økte med 34 prosent i samme periode. I fjor eksporterte Norge i underkant av 6000 tonn klippfisk av sei til Jamaica. Verdien på dette utgjorde nesten 200 millioner kroner.

Lager klippfisk 2-4 ganger i uken

Godt og vel 60 prosent av jamaikanerne tilbereder klippfisk 2-4 ganger i uken, viser markedsundersøkelsene. 99 prosent sier at de liker det, og 44 prosent sier de elsker klippfisk. Det er kanskje ikke helt overraskende all den tid retten «ackee and saltfish» er landets nasjonalrett. På Jamaica er «saltfish» ensbetydende med klippfisk, som har lange tradisjoner på Jamaica. Saltet og tørket fisk ble introdusert til Karibia i slavetiden som et viktig proteintilskudd med lang holdbarhet under transporten over Atlanterhavet.

Siden den gang har klippfisken vært en viktig ingrediens i alt fra supper og gryteretter til karbonader og sautéer i det karibiske kjøkken. Den regnes på ingen måte som luksusmat, men mer som «den daglige» brødskiva i Norge og spises i ulike varianter spesielt til frokost og middag.

Klippfisk er faktisk jamaikanernes frokost- og middagsfavoritt nummer to blant de som lager maten hjemme, bare slått av henholdsvis grøt og kylling. Men den spises langt sjeldnere på restaurant eller som takeaway-mat.

-53 prosent sier at de ville ha valgt klippfisk også på kafé, restaurant eller som takeaway dersom det var tilgjengelig på menyen. Det betyr at det er et stort potensial for å øke konsumet i «out of home- segmentet», sier fiskeriutsending Øystein Valanes.

Hvor er Norge

Norge har tilnærmet 100 prosent markedsandel på saltet og tørket fisk på Jamaica, men bare fem prosent vet at fisken er norsk. Like få har i det hele tatt hørt om Norge, viser Sjømatrådets undersøkelser.

Undersøkelsene viser også at nesten alle ser på klippfisk som et næringsrikt produkt. Likevel tror hele 60 prosent at klippfisk er skadelig for helsen, primært på grunn av det høye saltinnholdet. Bare 27 prosent vet at dersom man vanner ut klippfisken på riktig måte så er saltinnholdet lavt. Det har bidratt til at noen har redusert sitt klippfiskkonsum.

-Funnene viser at vi har en jobb å gjøre både for å øke kjennskapen til opprinnelse og opphavsmerket «Seafood from Norway» og for å informere om effekten av utvanning, sier Valanes.

Fiskeriutsendingen har allerede planene klare, men på grunnen av koronasituasjonen er det foreløpig vanskelig å utføre normale markedsaktiviteter.

-Vi har måttet utsette flere av de planlagte markedsaktivitetene. Men så snart samfunnet tillater det skal vi distribuere informasjonsmateriell om opphav og helseeffekter både til konsumenter og butikker, vi skal holde seminar med eksportører og importører, samarbeide med lokale myndigheter og invitere jamaikanske kokker og journalister på pressetur til Norge for å lære om norsk klippfisk.

Eksporten lite påvirket av korona

Jamaica var raskt ute med å innføre karantene og har så langt klart å begrense konsekvensene av Covid-19 på en effektiv måte. Både dødstallene og antall smittede er lavt.

-Så langt i år ser vi heller ingen negativ effekt på klippfiskkonsumet. Verdien har økt med 21 prosent, og volumet er ned fire prosent, forteller Øystein Valanes.

Men usikkerheten fremover er spørsmålet om koronasituasjonens varighet og når turistsektoren vil være tilbake som normalt. Den karibiske øya har 2,8 millioner innbyggere og over fire millioner besøkende turister hvert år. Turistsektoren er dermed avgjørende for landets økonomi.

-Samtidig vet vi fra våre undersøkelser at prisen på klippfisk oppleves som høy hos enkelte. Det kan forsterke seg dersom kjøpekraften svekkes og potensielt føre til redusert konsum dersom situasjonen blir langvarig, ifølge Sjømatrådets fiskeriutsending.


Emner

Kontakter

Øystein Valanes

Øystein Valanes

Sjømatutsending Brasil +55 (21) 99808 1974
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.