Gå videre til innhold
 Skreilanserige hos dagligvarekjeden Aeon i Tokyo. Fra venstre: Koki Yotsui (Lerøy Japan), Johan Kvalheim (sjømatutsending til Japan, Norges sjømatråd), Kinzou Matsumoto (General Manager ,Aeon) og Norges  ambassadør til Japan, Inga M.V. Nyhamar
Skreilanserige hos dagligvarekjeden Aeon i Tokyo. Fra venstre: Koki Yotsui (Lerøy Japan), Johan Kvalheim (sjømatutsending til Japan, Norges sjømatråd), Kinzou Matsumoto (General Manager ,Aeon) og Norges ambassadør til Japan, Inga M.V. Nyhamar

Nyhet -

For aller første gang får japanerne nyte fersk skrei

Nå er den norske delikatessen lansert i Japan.

-Mottakelsen var ellevill, sier sjømatutsending Johan Kvalheim


Toppsjefene i Japans største dagligvarekjede, Aeon, ble stående og måpe da de fikk servert skrei for første gang i fjor vår. Dermed var det avgjort: De ville selge fersk skrei på sine supermarkeder.

For japanerne elsker alt som er ferskt, og de elsker sesongprodukter. Særlig elsker de sesongens første av en råvare, det være seg fisk, kjøtt, frukt eller grønt. Sesongens første selger som hakka møkk, og gjerne til svært gode priser.

Men det handler om langt mer enn prisene. Det handler om «hatsumono». Begrepet beskriver at den som spiser sesongens første av noe, får både god helse, hell og lykke.

Få japanere har imidlertid noen gang satt tennene i sesongproduktet skrei. Inntil i går.
Da ble skreien lansert med brask og bram. Først på Den norske ambassaden i Tokyo, deretter i et av Aeons supermarkeder i hovedstaden. Og om litt vil den ferske skreien være tilgjengelig for japanske kunder over hele landet.

-Folk var helt elleville over smaken og kvaliteten, sier Johan Kvalheim som er sjømatutsending i Japan.

Sammen med Den norske ambassaden har han bistått Aeon og den norske leverandøren, Lerøy Seafood, med planlegging -og lanseringsarbeidet.


Sikker på suksess

Skreien er allerede stor i europeiske land som Spania, Frankrike og Tyskland. Kinzou Matsumoto, som er ansvarlig for Aeons sjømatavdelinger, er sikker på at skreien vil gjøre suksess også i Japan.

-Det finnes ingen liknende produkter her, sier han.

Og skal vi tro responsen fra de første som fikk smake skrei under gårsdagens lansering, kan det godt være han har rett.

De første som fikk smake var en horde av journalister på Den norske ambassaden i Tokyo. Der fikk de lære om skreien, og sammen med en rekke andre gjester spiste de seg gjennom pannestekt skrei, dampet skrei og til og med en skrei-dessert, tilberedt av den kjente kokken Chef Mikuni.

«Wow, fantastisk, for en smak!» lød responsen fra gjestene, ifølge Johan Kvalheim.

Lekre retter av skrei på Den norske ambassaden i Toyo

Allerede samme dag lovpriste japanske TV-kanaler og aviser den norske «kjærlighetsfisken» som legger ut på sin lange vandring til kysten for å gyte. En vandring som gjør skreien ekstra muskuløs og fast i fisken.

Også kundene på Aeons supermarked stimlet til for å smake pannestrekt skrei, og heller ikke der uteble lovordene om en fantastisk smak, ferskhet og tekstur.

-For den spesielle flakingen om skreien er så kjent for er noe helt nytt for japanerne, forteller sjømatutsendingen.

Norske flagg prydet fiskedisken da japanerne fikk smake fersk skrei for aller første gang


Makrell som modell

Det var lanseringen av Saba Nouveau, eller fersk makrell, som startet hele skreiprosjektet.
Da den ferske makrellen ble lansert i Japan i 2021, ble det stor suksess. En suksess som selskapet Jalux står bak.

En dag fikk Johan Kvalheim, en telefon fra en av toppsjefene i Aeon.

-De ønsket å være med på Saba Nouveau-prosjektet, forteller han.

Men det toget var gått. Jalux hadde allerede tatt patent på makrell-konseptet. Kvalheim fortalte dem i stedet om den norske skreien. Den som kun finnes i Norge, den korte sesongen, om «kjærlighetshistorien» og de de tusenvis av kilometerne skreien svømmer for å gyte.
Derfra var det kort vei til skrei-presentasjon og smaksprøver for toppsjefene.


Som unger i en godteributikk

En vakker vårdag i mars i fjor ble fire av toppsjefene invitert til skreilunsj på Den norske ambassaden i Tokyo.

-Det var nesten som å se unger i en sukkertøybutikk, sier Kvalheim og trekker litt på smilebåndet.

Han beskriver fire voksne menn som bøyde seg ned, måpte, studerte skreien i det høye og det brede, og som tok utallige bilder av det de mente var «den flotteste torsken de noen gang hadde sett og spist.»

-Den var imponerende! Jeg har aldri smakt noe liknende, bekrefter Kinzou Matsumoto i Aeon.

Her får toppsjefene i Aeon se skrei for aller første gang. En så flott torsk hadde de aldri sett!

En uke senere fikk Kvalheim en ny telefon fra dagligvarekjeden: Matsumoto hadde vært på Toyoshu, Tokyos berømte fiskemarked, og bedt dem finne frem den beste torsken de hadde. Deretter dro han hjem for å kokkelere.

-Men den var langt nær så god som den norske skreien, fortalte han.

Nå var han overbevist om at skreien var verdt å satse på.

Derfra gikk veien til Lerøy Seafood som i flere år har levert fersk norsk laks til den japanske dagligvarekjeden.

Ansvarlig for salg til Japan hos den norske eksportøren, Fredrik Kristensen, kan fortelle at transporten av skreien tar samme vei som laksen.

-Dermed hadde vi allerede logistikken på plass, sier han.

Skrei-inspeksjon hos Lerøy Skårvågen i Vesterålen: Før lansering må skreien sjekkes. Koki Yotsui (med mobil) fra Lerøy i Japan streamer live for lederne i Aeon. Fredrik Hald i Lerøy presenterer og forteller om Skreien. FOTO: Lerøy Seafood

Også Kristensen tror skreien vil slå an i Japan.

-Det japanske markedet er veldig kvalitetsbevisst, og det passer skreien godt. Dessuten liker de historien rundt skreien og alt som er sesongbasert.

Aeon har 350 supermarkeder over hele landet. I første omgang skal skreien selges i 60 av dem, men kjeden har planer om å utvide til flere butikker etter hvert.

I alt regner dagligvarekjeden og Lerøy Seafood med å levere rundt 30 tonn fersk skrei til japanske kunder i løpet av årets sesong. Men Kinzou Matsumoto og Fredrik Kristensen satser på at dette bare er begynnelsen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Johan Kvalheim

Johan Kvalheim

Sjømatutsending Japan/ Sør-Korea +47 90826111/ +81 8048128643
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.