Gå videre til innhold
Foto: Sjømatrådet/George Kurian
Foto: Sjømatrådet/George Kurian

Nyhet -

Fikk du med deg denne julesaken om Årets lutefiskelsker 2023?

Mangeårig redaktør i Mat fra Norge er kåret til Årets lutefiskelsker 2023

- Det var ingen ledige badekar i min barndomsbygd før jul. De var forbeholdt lutefisk.

(Denne saken ble først publisert 13.10.23).

Tidligere redaktør i Aftenpostens matmagasin- Mat fra Norge, Per A. Borglund, er nylig kåret til Årets lutefiskelsker 2023. En høyst verdig tittel for en som spiser lutefisk minst tretti ganger i året, og gjerne spiser lutefisk til frokost i tillegg.
Med kåringen er lutefisksesongen offisielt i gang.Tradisjonen tro ble det hele markert med en storslagen lutefiskmiddag på den ærverdige restauranten Gamle Raadhus i Oslo.
Norges sjømatråd/ Godfisk er en av arrangementets viktigste støttespillere.

Velfortjent tittel

Per A. Borglund er nummer tjueni i rekken av utkårede lutefiskelskere. En tittel som gjorde han både stolt, glad og overrasket, og som han også selv synes er litt fortjent.

-Gjennom årene har jeg brukt veldig mye tid og energi på å skrive om både tørrfisk og lutefisk, så kanskje det er det jeg får litt igjen for nå, sier han.

Borglund vokste opp i Innlandet på 60- tallet, langt fra kysten. Likevel var det kun lutefisk som gjaldt som julemiddag i hans trakter. Og den lagde alle selv.

-Tørrfisken ble vannet ut i bekken, og etterpå ble den lutet i badekarene rundt omkring i nabolaget.
-Tilbehøret var begrenset og bestod av poteter, ertestuing og stekt flesk, og jeg syntes det var kjempegodt!


Norgesrekord i lutefiskspising?

Årets lutefiskelsker kan kanskje, i alle fall uoffisielt, påberope seg tittelen «Norgesmester i lutefiskspising» i tillegg. For han spiser lutefisk minst tretti ganger i løpet av året. Måltidene blir som regel fortært i løpet av lutefisksesongen, altså i månedene før jul og under julehøytiden. På toppen av det passer han alltid på ha noen rester igjen til frokost dagen etter.

-Lutefisk med bacon og stekt egg er en herlig frokost som jeg vil anbefale flere å prøve, sier han.

Til sammen setter altså Per A. Borglund til livs opp mot seksti lutefiskmåltider i løpet av året. Det er laaaangt mer enn gjennomsnittet.
En undersøkelse fra Ipsos (Norsk Monitor 2023) viser at kun 2% av nordmenn spiser lutefisk én gang i måneden eller oftere. 14% spiser lutefisk mellom tre og elleve ganger i året, og 37% spiser det enda sjeldnere. De resterende, det vil si nesten halvparten av oss, spiser aldri lutefisk i det hele tatt.

Slik skal lutefisken se ut når den er perfekt tilberedt: fast i fisken, lett flakende og litt glassaktig inni - nesten som et stekt kamskjell.


Fisken Rolls-Royce

God lutefisk av høy kvalitet er ikke den rimeligste råvaren man finner i fiskedisken.

-Men vi må huske på at lutefisk er fiskens Rolls-Royce, og ikke en gammel folkevogn, mener TV-2 kokk Wenche Andersen.

Sammen med kollega i TV2, Christer Rødseth, og sjefen på Gamle Raadhus Jørn Lie, holdt hun en aldri så liten opplæring i lutefiskens opprinnelse og tilberedningsmåter under arrangementet. De kjente kokkene tror mer kunnskap kan være nøkkelen til å få flere lutefiskelskere: Kunnskap om produktet, og kunnskap om tilberedningsmåten.

-Det er få råvarer som er så unike som lutefisk, og det ligger måneder med arbeid bak produktet. Det påvirker også prisen, fortsetter Andersen.

Først blir skreien fisket, deretter henger den til tørk i to til fire måneder, så skal den beste fisken vurderes og velges av en vraker, før den til slutt lutes.

-Også er det konsistensen da, legger Rødseth til.

Han tror mange, særlig yngre mennesker, frykter bløt, skjelvende lutefisk og lar være å spise eller kjøpe den tradisjonsrike retten.

-Men et perfekt stykke lutefisk er ikke bløtt. Det er fast, flakende og litt glassaktig inni- nesten som et stekt kamskjell, opplyser de tre kokkene.

Lutefiskdemonstrasjon på Gamle Raadhus. Fra venstre: Jørn Lie, Wenche Andersen og Christer Rødseth.

Slik lykkes du

Salt og kvalitet er de to viktigste tingene for å lykkes med lutefiskmåltidet. Det er både Per A. Borglund, Jørn Lie, Wenche Andersen og Christer Rødseth skjønt enige om.

-Dekk fisken helt med salt og la den hvile halvannen time før oppvarming. Saltet skal ikke fjernes før baking. Bruk heller overskuddsvæsken som dannes i ovnen til å skylle av før servering, er rådet fra Jørn Lie og fortsetter:

-Og når du skal kjøpe lutefisk, så kjøp helst den med best kvalitet. Det koster gjerne noe mer, men det er ikke her man skal spare penger.

Så var det tilbehøret da, men der er vel «smaken som baken», den er delt. Derfor manglet det ikke på noe under åpningen av årets lutefisksesong på Gamle Raadhus. Til nydelig lutefisk fra Domstein/Brødrene Berg kunne de 80 gjestene meske seg med bacon, hvit saus, ertestuing, sennep, sennepspulver, geitost, sirup, lefse og flatbrød.

Lun og forventningsfull stemning på Gamle Raadhus før årets første lutefiskmiddag skal nytes. I forgrunnen er Jørn Lie i full sving med serveringen.


13 000 kokebøker

Årets lutefiskelsker har muligens også norgesrekord i kokebøker. Med 13 000 kokebøker i hyllene skal det i alle fall godt gjøres å slå han. Og Per A. Borglund, som nylig har blitt pensjonist, ser ikke bort fra at det blir flere, kanskje attpåtil med lutefisk mellom permene.

-Jeg skal nok skrive noen bøker om mat i min nye tilværelse, forteller Per. A. Borglund.

Og i lys av sin nye tittel utelukker han ikke at lutefisken får sin plass.

-Jeg vil fortsette å gjøre det jeg har gjort hele livet: å snakke pent om lutefisk. Kanskje det blir noen flere artikler eller ett eller annet i bokform. Jeg ble i alle fall veldig inspirert nå, smiler han.

Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591
Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.