Gå videre til innhold
Israel har blitt Norges femte største laksemarked utenfor EU. 80 prosent av israelere forbinder laks med Norge. Foto: Norges sjømatråd
Israel har blitt Norges femte største laksemarked utenfor EU. 80 prosent av israelere forbinder laks med Norge. Foto: Norges sjømatråd

Nyhet -

Et norsk lakseeventyr i Israel

I 1992 eksporterte Norge 200 tonn laks til Israel. 30 år etterpå ligger eksporten på over 18 000 tonn. – De elsker laksen vår!

Det sier landansvarlig for nye markeder hos Norges sjømatråd, Ørjan Kjærvik Olsen.

Han har nettopp kommet tilbake fra 30-årsjubileumet som Sjømatrådet og den norske ambassaden arrangerte i Israel.

- I 2021 ble det satt ny rekord for norsk lakseeksport til Israel. Laks er blitt en svært vanlig rett på israelske middagsbord og er en viktig del av deres matkultur, forteller Olsen.

Norsk laks når det er sabbat

Til sammen var det over 230 deltagere på Sjømatrådets jubileumsfest. Her ankom alt fra israelske influensere, kokker og myndighetspersoner, til store TV-selskaper. Det var også god representasjon fra både norsk og israelsk sjømatnæring.

- Det var mange som ville hylle laksen og det norske samarbeidet. Vi har jobbet med å få inn laksen som en naturlig del av israelernes sabbat, den viktigste helligdagen i jødedommen, sier Olsen.

Sabbaten feires fra solnedgang fredag, til solnedgang lørdag, og Olsen mener helligdagen er en av flere grunner til at laksen har blitt så populær i Israel.

- På fredagene samler de hele familien over et godt måltid, så det er gøy å se at vår laks har blitt et fast innslag på festbordet.

Norsk laks er markedsledende

Ifølge Sjømatrådets undersøkelser forbinder 80 prosent av alle israelere laks med Norge. Vår laks er også markedsledende i Israel.

- Vi har om lag 70 prosent av laksemarkedet i dag, og Sjømatrådets jobb i Israel er å fremme den norske kvaliteten og øke laksekonsumet, sier Ørjan Kjærvik Olsen.

På jubileet ved ambassaden var PR og media en viktig prioritet. Olsen er godt fornøyd med at norsk laks fikk bred mediedekning, blant annet som nyhetsinnslag hos landets største TV-kanal, samt god sendetid på frokost-TV.

God laginnsats

I forbindelse med jubileet vil Olsen også trekke frem det gode samarbeidet mellom ambassaden, Sjømatrådet og det norske Mattilsynet.

- Mattilsynet gjennomførte møter med israelske myndigheter i forkant av jubileet. Dette ble svært godt mottatt fra israelsk side og er et godt eksempel på hvordan man kan få til en god dialog rundt felles fagfelt.

Planen videre i Israel

- Nå som jubileet er over og pressedekningen har lagt seg, må vi fortsette vår tilstedeværelse i Israel. Derfor skal vi ha butikk- og TV-kampanje i forkant av jødisk nyttår i september og inn mot julesalget i desember, sier Olsen.

I Sjømatrådets forbrukerundersøkelse i Israel svarer 50 prosent av respondentene at de har spist norsk laks i løpet av de siste tre månedene, og 50 prosent sier at de spesifikt ser etter norsk laks når de skal handle.

- Lakseprisene har økt, men konsumet har fortsatt å vokse. Dette viser at israelerne ikke er riktig så sensitive for økning i lakseprisene som de var tidligere, sier Olsen.

Norges femte største marked utenfor EU

I dag bor det rundt 9,2 millioner innbyggere i Israel, og de spiser så mye laks at det gjør landet til Norges femte største marked utenfor EU.

- Det sier noe om den utrolig sterke posisjonen laksen har fått i Israel, avslutter Ørjan Kjærvik Olsen.

Emner

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.