Gå videre til innhold
Rundt 130 personer deltok på Sjømatrådets Norwegian Cod & Haddock Conference i London. Foto: Norges sjømatråd
Rundt 130 personer deltok på Sjømatrådets Norwegian Cod & Haddock Conference i London. Foto: Norges sjømatråd

Pressemelding -

Ruster seg for Brexit

En god handelsavtale mellom Norge og Storbritannia må på plass. Det var hovedbudskapet fra styreleder Marianne Elisabeth Johnsen under onsdagens torskefiskkonferanse i London. Nå styrker Norges sjømatråd markedsinvesteringene for torsk og hyse i Storbritannia.

Storbritannia er et av de viktigste eksportmarkedene for norsk sjømat. Onsdag arrangerte Norges sjømatråd torskefiskkonferansen Norwegian Cod & Haddock Conference i hjerte av London. 130 sentrale hvitfiskaktører fra Norge og Storbritannia deltok på årets konferanse. Et av flere tema som ble berørt var fremtidige konsekvenser av Brexit.

- Britenes beslutning om å forlate EU er en beslutning som vil ha stor betydning for den norske sjømatnæringen. Handelen mellom Norge og Storbritannia er avhengig av at en god handelsavtale kommer på plass, sa Johnsen fra talerstolen.

Også styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre, påpekte at en avtale må på plass.

- Når Storbritannia forlater EU må det etableres en konkurransedyktig handelsavtale for norsk sjømat. Det må også etableres nye kvoteavtaler for delte bestander i Nordsjøen og Nord-Øst Atlanteren, sa Sperre.

Styrker samarbeidet

Fiskeriminister Per Sandberg kom til konferansen direkte fra møter med den britiske fiskeriministeren George Eustice. Sandberg var tydelig på at britenes nei til EU vil ha konsekvenser for Norge. Samtidig kan det også styrke samarbeidet.

- Norge har allerede et nært samarbeid med Storbritannia på fiskeriforvaltning og vi har et felles syn på behovet for bærekraft. Brexit vil påvirke forvaltningen av fiskeriressursene i Nordsjøen. Her må det etableres nye avtaler for fremtidig samarbeid. Samarbeidet mellom Norge og Storbritannia vil styrkes i årene som kommer, sa Sandberg i sin tale.

Fiskeriutsending Jack-Robert Møller fra Norges sjømatråd fikk mange gode tilbakemeldinger fra deltakerne på konferansen.

- Vi er veldig glad for å se at interessen for norsk torskefisk er stor. Importørene som er tilstede kjøper 60 prosent av hvitfisken i Storbritannia og de norske produsentene som er tilstede står for 30 prosent av leveransene av torskefisk til dette markedet. Dette er med andre ord en unik møteplass, sier Møller.

Sjømatrådet trapper opp satsingen

Nå trapper Sjømatrådet opp satsingen i Storbritannia. I tillegg til arbeidet med markedsadgang styrkes markedsarbeidet for torsk og hyse.

- Ja, vi øker våre budsjetter for torsk og hyse i Storbritannia med 30 prosent i 2017. Dette gjør vi både fordi vi vil styrke vår posisjon i markedet, men også fordi vi skal være godt rustet under Brexit-prosessen. Ingen kan med sikkerhet si hva Brexit kommer til å bety for den norske sjømatnæringen, men jeg er sikker på at vi skal være i stand til å takle utfordringene som kommer, sier Møller.

Fiskeriminister Per Sandberg og Norges sjømatråd varmer opp til Norwegian Cod & Haddock Conference med besøk på Fish and chips-shop i London. Foto: Norges sjømatråd

Se og last ned flere bilder fra konferansen her!

Emner


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Fremtiden for norsk sjømat i Storbritannia

Fremtiden for norsk sjømat i Storbritannia

- Hvordan kan norsk sjømatnæring best rustes for Brexit? – Og hva må sjømatprodusenter gjøre for å tilpasse seg en ny generasjon sjømatspisere? Det er noen av temaene på plakaten under Sjømatrådets seminar i London 24.januar.

Rekordmange deltok på "UK-Norwegian Seafood Summit" i London (Foto: Norges sjømatråd)

Bør være forberedt på hard brexit

Norske eksportører bør være forberedt på en hard brexit og endringer i britisk varehandel. Det var hovedbudskapene under «UK-Norwegian Seafood Summit» i London denne uken.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.