Gå videre til innhold
Masterchef Portugal lot seg imponere av den norske naturen - og torsken!
Masterchef Portugal lot seg imponere av den norske naturen - og torsken!

Pressemelding -

Masterchef Portugal vier julespesial til norsk klippfisk

Antall seere forventes å bikke millionen når portugiserne denne julen får norsk klippfisk og nordnorsk natur servert i beste sendetid gjennom to julespesialer av landets mest populære kokkeprogram.

Klippfisk er for portugiserne like selvfølgelig julemat som ribba og risgrøten er her hjemme. Derfor vier det populære kokkeprogrammet Masterchef Portugal hele to programmer til den norske klippfisken, eller Bacalhau de Noruega som den er kjent som der.

En julegave for norsk klippfisk

Som inspirasjon var jury og lagledere til Tromsø før jul for å filme naturen og havet der nasjonalretten deres kommer fra. I juryen sitter blant annet to kjente Michelin-stjernekokker, Rui Paula og Miguel Rocha Vieira. Paula sitter på en Michelin-stjerne hos sin berømte restaurant, Casa de Chá da Boa Nova, mens Vieira kan skryte av tre restauranter med hver sin stjerne i Budapest.

Sjømatrådets fiskeriutsending til Portugal, Johnny Thomassen, er kry som en hane:

- Portugals ledende TV kanal, TVI har viet hele to episoder i beste sendetid i jula til den norske klippfisken. Denne typen synlighet er en skikkelig julegave for norsk klippfisk. Programmene skal gå 22. og 29. desember, hvor seerne vil få det vakreste Nord-Norge har å by på rett inn i stua, sier Thomassen.

Produksjonen kom til Tromsø i midten av desember for å lære mer om opphavet til Portugals favorittmat, og Nord-Norge viste seg fra sin aller beste side i løpet av de to dagene teamet var her.

- Havet var rolig, været var kaldt og klart og snøen lå tykk på fjelltoppene. De fikk masse fisk på kroken og vi fikk til og med besøk av noen spekkhoggere som jaktet sild i havoverflaten. Et annet høydepunkt var måltidet med norske tradisjonsretter om bord resturantbåten MS Bjørnvaag i Tromsø. Jeg fikk en kommentar fra produksjonssjefen om at innspillingen ikke kunne gått bedre – de var henrykte over klippene de fikk med seg.

Celebert besøk på ambassaden

Masterchef er det mest populære kokkeprogrammet på portugisisk TV, og et av de mest sette underholdningsprogrammene i landet. I julespesialene skal to lag bestående av kjendiser og tidligere Masterchef-vinnere kjempe om å lage de mest smakfulle rettene med norsk klippfisk. Innspillingen foregikk blant annet i hagen til den norske ambassadøren i Portugal, Anders Erdal, og rettene ble servert til han og hans venner.

- Det var fantastisk at vi fikk til seansen i ambassadørresidensen, og utrolig sporty gjort av ambassadøren og stille opp på kort varsel. Det å arrangere noe slikt på ambassaden viser hvor spesiell klippfisken er i forholdet mellom Portugal og Norge. Det er ingenting vi er mer kjent for her nede enn klippfisken, sier Thomassen.

Klippfisk er julefisk

Valg av klippfisk og sendetidspunktet er langt fra tilfeldig. Portugisere spiser bacalhau gjennom hele året, men den har en spesiell rolle som julefisk, og det er svært vanlig å spise klippfisk julaften eller første juledag.

- Tradisjonen kommer opprinnelig fra katolisismen, som før i tiden hadde mange fastedager i jula der det ikke var tillatt å spise kjøtt. I dag sier man i Portugal at det finnes 1001 oppskrifter med klippfisk – ganske nøyaktig tusen flere enn den ene vi nordmenn stort sett er kjent med, sier Thomassen.

Portugal er ett av landene i Europa der det spises mest sjømat, ifølge FAO. Det konsumeres 600.000 tonn sjømat i året i Portugal, men de fisker bare 200.000 tonn av de selv, hvilket betyr at de er helt avhengig av import for å dekke etterspørselen. Og det de spiser mest av er norsk torsk. Norge har hittil i år eksportert klippfisk til Portugal til en verdi av nærmere 4 milliarder kroner.

Det er heller ikke uten grunn at portugiserne er så opptatt av norsk klippfisk. Hele 70 prosent av portugisere vil at klippfisken skal være norsk, og 70 prosent av all torsk i omsetning i Portugal er norsk. Ingen andre land kommer i nærheten av å utfordre posisjonen til den norske klippfisken i Portugal, som har vært til stede i landet i århundrer. Og ut i fra hvor populær den er, kommer den nok til å være til stede i århundrer til.

Emner


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Influenser og brasilianer: Jessica Haugens videoer om norsk klippfisk slår godt an i influenserens fødeland

Ikke sex, ikke kjøtt, men klippfisk

Norsk klippfisk er svært viktig påskemat for millioner av mennesker i sydligere land. Det har røtter i strenge katolske regler fra riktig gamle dager - og iherdig innsats fra den norske klippfisknæringen.


Gamle vaner er som kjent ofte vonde å vende, så som tradisjoner knyttet til religiøse høytider. Middelalderkirken hadde for eksempel fastedager hvor seksuelt samvær, kjøttspising og va

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.