Følg Norges sjømatråd

Laksepotensial i indiske IKEA-varehus

Pressemelding   •   des 06, 2016 11:13 CET

Yogi Shergill, prosjektleder i India, ser stort potensial for norsk sjømat. Foto: Andreas Ingebrigtsen

Yogi Shergill, Sjømatrådets prosjektleder i India, har en drøm om å få mellom 20 og 30 millioner indere til å spise laks. Et realistisk og langsiktig mål er flere millioner laksemåltider årlig i indiske IKEA-varehus.

I et halvt år har Yogi Shergill pendlet mellom Mumbai i India og Oslo/Tromsø, som Sjømatrådets prosjektleder i India. Den første tiden har han brukt på å kartlegge og identifisere potensialet, noe han har funnet er stort:

- India opplever økonomisk vekst på rundt 7,5 % årlig og utgjør et stort potensial for norsk sjømatnæring. Undersøkelser vi har gjort viser at kundepotensialet er på et sted mellom 20 – 30 millioner indere. Mine refleksjoner og drøm er at vi får 25 millioner indere til å spise 1 kilo fisk fra Norge i året om ti år. Da begynner man å snakke om volumer, sier Shergill.

1000 laksemåltider på IKEA
IKEA er imidlertid mer realistisk, og allerede fra 4. kvartal neste år planlegges det å servere norsk laks i kafeen til det første varehuset i India.

- Vi er i dialog med IKEA India. De åpner sitt første varehus i Hyderabad til neste år, og der skal de selge svenske kjøttbullar og norsk laks hollandaise, forteller Yogi Shergill, og legger til:
- De har planer om å servere 1000 laksemåltider hver dag. Frem til 2025 skal de etablere 25 varehus i India – det tilsvarer da nesten 10 millioner laksemåltider i året – bare i IKEA. Dette er en langsiktig og målrettet ambisjon fra IKEA i et nytt marked.

Han har tro på at norsk sjømat vil falle i smak hos noen av disse og at det vil generere mer salg hos den indiske middelklassen som handler mat på indiske supermarkeder.

- Ting tar tid
Yogi Shergill har valgt å konsentrere seg om de seks byene Mumbai, Dehli, Bangalore, Kolkata, Chennai, Hyderabad og Goa, som samlet har 110 millioner innbyggere. 55-åringen, som opprinnelig er fra India og kom til Norge sammen med moren som 13-åring, har et fortrinn i og med at han har en fot i hver kultur og snakker både hindi og punjabi. Ting tar imidlertid tid i India.

- For eksempel er kjølekjeden ustabil. Ting går saktere enn i Norge og det gjelder å beholde roen, sier han.

En annen utfordring er høye tollsatser.

- Jeg har tro på at de forhandlingene som pågår mellom India og EFTA vil bidra til at det kommer på plass en frihandelsavtale, sier Yogi Shergill.

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet