Gå videre til innhold
Foto: Norges sjømatråd
Foto: Norges sjømatråd

Pressemelding -

Høyere laksevolum og USA-vekst ga rekord for sjømateksporten i januar

Norge eksporterte sjømat for 15,3 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 1,9 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Januar var preget av økte eksportvolum for laks og en solid verdivekst for flere av våre villfangete arter. I tillegg har den norske kronen svekket seg både mot dollaren og euroen sammenlignet med januar i fjor. Verdimessig var dette den beste januar-måneden for norsk sjømateksport noensinne, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

USA var største enkeltmarked

USA var det største enkeltmarkedet for norsk sjømateksport i januar, målt i verdi. Norge eksporterte fisk og skalldyr til det amerikanske markedet for 1,5 milliarder kroner, noe som utgjorde 9,7 prosent av den totale sjømateksporten i forrige måned.

Se flere nøkkeltall her!

– Til tross for at president Donald Trump har snakket mye om økte tollsatser for sine handelspartnere, konstaterer vi at januar ble en historisk måned for norsk sjømateksport til USA. Aldri før har Norge eksportert fisk og skalldyr for så høye verdier til det amerikanske markedet som vi gjorde i januar. Det viser at også sjømat er viktig for Norge i handelen med USA, sier Chramer.

Verdirekord

USA hadde også størst verdivekst i januar, med en økning på 428 millioner kroner, eller 41 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

– USA har over tid utviklet seg til å bli et av våre viktigste enkeltmarkeder. Bare i januar solgte vi laks for over en milliard kroner til USA, noe som er ny verdirekord. Det understreker viktigheten av å ha best mulig handelsavtaler, også med USA, forklarer Christian Chramer.

De største artene til USA

Her er oversikten over de største norske sjømatartene som ble eksportert til USA i januar målt i verdi (endring i parentes):

  1. Laks: 1,1 milliarder kroner (+ 39%)
  2. Ørret: 110,6 millioner (+ 55%)
  3. Kongekrabbe: 105 millioner kroner(+ 81%)
  4. Makrell: 31,7 millioner kroner (+ 41%)
  5. Hyse: 23,2 millioner kroner332 (+ 7%)

Gunstige produksjonsvilkår for laks

I januar eksporterte Norge laks for totalt 10,9 milliarder kroner.

– Laks og ørret har hatt gode produksjonsvilkår i høst og vinter med høye sjøtemperaturer, noe som har sikret god vekst for fisken. Resultatet er at vi i januar eksporterte mer laks enn i samme måned i fjor, sier Chramer.

Kvotekutt for torsk påvirker eksporten

Januar er en viktig måned for norsk torsk, og spesielt skreien. I 2025 er torskekvoten redusert med 25 prosent, og Norge har nå den laveste torskekvoten siden 1991.

– Kvotenedgangen er nødvendig for å sikre en bærekraftig torskebestand, men den påvirker selvsagt også eksporten. Lavere tilgjengelig volum har gitt sterk prisvekst for skrei og andre torskeprodukter i januar. Det illustrerer samtidig den vanskelige situasjonen for norsk landindustri, med stadig tøffere kamp om råstoff for bearbeiding til filet, saltfisk, klippfisk og tørrfisk, sier Christian Chramer.

Det ble eksportert sjømat til totalt 112 land i januar. Dette er 8 færre enn i samme måned i fjor.

Økt volum ga solid lakseeksport

  • Norge eksporterte 95 100 tonn laks til en verdi av 10,9 milliarder kroner i januar
  • Verdien økte med 1,2 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 10 prosent
  • USA, Polen og Frankrike var de største markedene for laks i januar

USA hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 319 millioner kroner, eller 39 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 7 313 tonn, noe som er 40 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Januar er generelt en sterk måned for lakseeksporten til USA. USA var også største marked for laks i januar 2023.

Mye laks i rett størrelse bidrar til USA-veksten

– Den sterke veksten i eksporten av laks og ørret til USA skyldes blant annet at det har vært mye fisk i rett størrelse og kvalitet tilgjengelig for det amerikanske markedet i januar. Det spiller også inn at den norske kronen er ytterligere svekket mot amerikanske dollar, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Kina var nest største vekstmarked i januar, med en vekst på 284 millioner kroner, til totalt 769 millioner kroner.

– Gode produksjonsforhold har gitt økt tilgjengelighet av laksestørrelser som etterspørres i Kina. I tillegg kom kinesisk nyttår tidligere enn i fjor. Det har gitt en ekstra boost til lakseeksporten i januar, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Det er rekordhøy pris på fersk laksefilet med 160 kroner per kg. Det er 1 krone høyere enn forrige rekordmåned, som var i april 2023.

Kraftig økning for ørret

  • Norge eksporterte 7 174 tonn ørret til en verdi av 687 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 253 millioner kroner, eller 58 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 58 prosent
  • Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i januar

– I likhet med for laks har høye sjøtemperaturer i det siste gitt vekst i produksjonen og økt eksport av ørret. Volumveksten førte til en verdirekord for januar måned, og verdien var den nest høyeste noensinne. Den er kun slått av eksporten i august 2024, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Volumfall for fersk torsk

  • Norge eksporterte 3 317 tonn fersk torsk til en verdi av 267 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 38 millioner kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 5 prosent
  • Danmark, Nederland og Latvia var de største markedene for fersk torsk i januar

Lavere torskekvoter og nedgang i landinger i januar bidro til en betydelig nedgang i eksportvolumet av fersk villtorsk.

For fersk villtorsk falt eksportvolumet 19 prosent, til 1 980 tonn, mens eksportverdien økte 3 prosent, til 175 millioner kroner.

For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet 26 prosent, til 1 337 tonn, mens eksportverdien økte 56 prosent, til 92 millioner kroner.

Tidenes høyeste andel for oppdrettstorsk i januar

– Oppdrettstorsk utgjorde 35 prosent av eksportverdien av fersk torsk i januar. Det er den høyeste andelen oppdrettstorsk noensinne i en januarmåned. Det er ikke unaturlig, gitt kvotesituasjonen for villfanget torsk, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Alle de største destinasjonslandene for fersk torsk i januar er typiske transittmarkeder. Den norske ferske torsken re-eksporteres i hovedsak videre fra disse transittmarkedene til store ferskmarkeder i Europa, som Frankrike, Tyskland, Belgia, Italia og Spania.

Tung start på skrei-sesongen

  • Norge eksporterte 420 tonn kvalitetsmerket skrei til en verdi av 45 millioner kroner i januar
  • Verdien falt med 5 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 30 prosent
  • Danmark, Spania og Sverige var de største markedene for skrei i januar

– Den kraftige nedgangen i eksportvolumet i januar er ikke overraskende. Mye dårlig vær i kombinasjon med et kraftig kvotekutt har bidratt til en stor nedgang i landinger i januar. Det har også påvirket eksportvolumet, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Historisk høy pris

Samtidig har eksportprisen for kvalitetsmerket skrei aldri vært høyere i en enkeltmåned.

– Med en eksportpris på 107 kroner per kg i januar er dette 24 kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i januar 2024, forklarer Brækkan.

Nedgang i volum og verdi for fryst torsk

  • Norge eksporterte 3 607 tonn fryst torsk til en verdi av 294 millioner kroner i januar
  • Verdien falt med 75 millioner kroner, eller 20 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 52 prosent
  • Kina, Storbritannia og Vietnam var de største markedene for fryst torsk i januar

Storbritannia hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 31 millioner kroner, eller 44 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Storbritannia endte på 1 088 tonn, noe som er like mye som i januar i fjor.

– Kvotenedgangen bidro til en kraftig reduksjon i både landinger og eksportvolum av fryst torsk i januar. En høy prisvekst dempet nedgangen i eksportverdien, og det er Storbritannia som skiller seg ut i positiv retning, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

– Storbritannia er fortsatt et svært viktig marked

En måned inn i 2025 kan det se ut til at trenden fra 2024, hvor Storbritannia stadig tok tatt en større andel av eksporten av fryst torsk fra Norge, fortsetter.

– Eksporten i januar bekrefter at Storbritannia fortsetter å være et svært viktig marked for norsk torsk og fryste produkter spesielt, sier Norges sjømatråds utsending til Storbritannia, Victoria Braathen.

Eksportvolumet til både Kina og Vietnam faller sammenlignet med januar i fjor. Begge disse re-eksporterer mye bearbeidet torsk til USA.

– Uroen og usikkerheten rundt innføring av toll på amerikansk import kan påvirke eksporten av fryst torsk til disse viktige bearbeidingsmarkedene i tiden framover, forklarer Brækkan.

Verdivekst for klippfisk

  • Norge eksporterte 7 828 tonn klippfisk til en verdi av 551 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 31 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 14 prosent
  • Brasil, Den dominikanske republikk og Portugal var de største markedene for klippfisk i januar

For klippfisk av sei falt eksportvolumet 16 prosent, til 5 366 tonn, mens eksportverdien økte 13 prosent, til 302 millioner kroner.

For klippfisk av torsk falt eksportvolumet 36 prosent, til 952 tonn, mens eksportverdien falt 14 prosent, til 158 millioner kroner.

– Kun 12 prosent av eksportvolumet av klippfisk i januar var torsk. Det er den laveste andelen torsk noensinne, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Seien står for 69 prosent av eksportvolumet

Blant andre arter dominerer seien med 69 prosent av eksportvolumet, mens brosme har 11 prosent og lange 6 prosent av eksportvolumet av klippfisk i januar.

Til Brasil, som var vårt største klippfiskmarked i januar, ble det eksportert klippfisk for 286 millioner kroner, 1 prosent mer enn i januar i fjor.

– Klippfisk av sei sto for halvparten av eksporten målt i verdi, mens 25 prosent var torsk. Brosme og lange sto for de resterende 25 prosentene, forklarer Brækkan.

Eksportvolumet for klippfisk av torsk ble mer enn halvert, til 418 tonn i januar, mens det var en økning i eksportvolumet av klippfisk av lange på hele 165 prosent, til totalt 321 tonn.

Størst vekst til Den dominikanske republikk

Den dominikanske republikk hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 12 millioner kroner, eller 19 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Den dominikanske republikk endte på 1 403 tonn, noe som er 16 prosent lavere enn samme måned i fjor.

– Økningen i eksportverdi er drevet av høyere eksportpris på klippfisk av sei, som sto for 96 prosent av eksportvolumet til den Dominikanske republikk i januar, sier Eivind Hestvik Brækkan.

Svak måned for saltfisk

  • Norge eksporterte 895 tonn saltfisk til en verdi av 66 millioner kroner i januar
  • Verdien falt med 6 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 24 prosent
  • Portugal, Hellas og Canada var de største markedene for saltfisk i januar

For saltfisk av torsk falt eksportvolumet 37 prosent, til 390 tonn, mens eksportverdien falt 22 prosent, til 37 millioner kroner.

– Dermed utgjorde torsk kun 44 prosent av eksportverdien av saltfisk i januar. Det er den laveste andelen torsk av norsk saltfiskeksport i en januarmåned noensinne, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Eksporten av saltfisk til Portugal holder imidlertid stand, med en volumnedgang på kun 4 prosent i januar, til 326 tonn, og en verdiøkning på 9 prosent, til 30 millioner kroner. Alt var saltfisk av torsk.

Vekst til Hellas

Hellas hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 8 millioner kroner, eller 63 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Hellas endte på 308 tonn, noe som er 32 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Økningen til Hellas er drevet av et høyere eksportvolum for klippfisk av lange, som økte hele 152 prosent, til totalt 272 tonn, sier Brækkan.

Økt verdi for tørrfisk

  • Norge eksporterte 356 tonn tørrfisk til en verdi av 112 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 9 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 14 prosent
  • Italia, Kroatia og Canada var de største markedene for tørrfisk i januar

For tørrfisk av torsk økte eksportvolumet 3 prosent, til 320 tonn, og en eksportverdi på 109 millioner kroner, noe som er 9 prosent høyere enn i januar i fjor.

Norges største tørrfiskmarked Italia hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 7 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Italia endte på 275 tonn, noe som er 3 prosent lavere enn samme måned i fjor.

Positiv utvikling i Italia

– Tørrfisken som ble eksportert i januar er produsert og landet i fjor. Vi må derfor vente til vi kommer nærmere jul for å kunne vurdere konsekvensene av årets kvotenedgang, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Det er en positiv utvikling i Italia i form av økt produktutvikling og salg av bearbeidede og ferdig tilberedte produkter av tørrfisk. Det kan bidra positivt på etterspørselen i vårt viktigste tørrfiskmarked.

– Det er imidlertid vanskelig å vurdere utviklingen til et lagringsvennlig produkt som tørrfisk basert på eksportstatistikken i en enkeltmåned. Januar ble likevel mer positiv enn vi kunne frykte, sier Brækkan.

Verdivekst og volumfall for sild

  • Norge eksporterte 20 997 tonn sild til en verdi av 438 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 12 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 10 prosent
  • Polen, Litauen og Sverige var de største markedene for sild i januar

Til tross for et godt sildefiske som har brakt i land 20 000 tonn mer sild i januar i år sammenlignet med fjoråret, så gikk eksportvolumet ned.

– Prisene stiger, så dette skyldes ikke endringer i etterspørselen. Siden sild eksporteres fryst og filetprodukter ofte er på kontrakt, kan avtalt leveringstidspunkt forskyves slik at eksporten ikke nødvendigvis reflekterer fangstene innenfor en måned, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Prisrekord for de største eksportproduktene

I januar ble det satt prisrekord for skinnfri filet, hel fryst sild og marinert sild, som er de tre største eksportproduktene.

– Prisutviklingen er drevet av forventninger om en svært stram tilførselsside med nok en nedgang i kvotene, forklarer Johnsen.

Etter en vanskelig periode for marinerte sildeprodukter på grunn av manglende aktiv tollavtale med EU, er denne i virke fra 1. januar.

– Resultatet var en umiddelbar økning i eksporten av eddikbehandlet sild, som er det største produktet. Her økte eksporten fra 1 200 til 2 100 tonn. Det er en økning på 66 prosent sammenlignet med januar i fjor. Samtidig økte prisen med 16 prosent, sier Jan Eirik Johnsen.

Sterk måned for makrell

  • Norge eksporterte 24 402 tonn makrell til en verdi av 737 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 355 millioner kroner, eller 93 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 46 prosent
  • Sør-Korea, Vietnam og Kina var de største markedene for makrell i januar

– I likhet med sild har det vært landet mer makrell i januar enn i samme måned i fjor. For første gang siden før Brexit har også norske båter deltatt i januarfisket rundt Shetland. Det er landet rundt 38 000 tonn, hvorav norske båter står for 6 500 tonn. På samme tid i fjor var det landet 29 000 tonn, og da kom det ingen ting fra norske båter, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Forventet kvotekutt på 22 prosent

Makrellkvoten er forventet å bli redusert med 22 prosent når den endelige kvoten settes etter forhandlinger i løpet av våren.

– Det er fjerde år på rad at kvoten settes ned. Denne gang forventes den å ende på rundt 170 000 tonn, noe som er 44 prosent lavere enn i 2021, forklarer Johnsen.

Samtidig er det god etterspørsel i markedene.

– Dette presser prisene oppover, og i januar ble det nok en gang satt rekord for makrell under 600 gram, som er det klart største produktet. Det er sjette måned på rad at det settes rekord, sier Johnsen.

Makrellen står sterkt

Eksporten på 737 millioner kroner i januar er også en klar rekord. Den forrige var fra 2021 og lød på 628 millioner. Den gangen ble det imidlertid eksportert rundt 42 000 tonn makrell, eller 71 prosent, mer enn i januar i år.

– Makrellen står sterkt i mange markeder og er fortsatt et rimelig produkt sammenlignet med andre proteinkilder. Den langvarige høye prisøkningen, samt lave tilgjengelige volum, vil bidra til endringer i markedene, sier Jan Eirik Johnsen.

Verdiøkning for kongekrabbe

  • Norge eksporterte 174 tonn kongekrabbe til en verdi av 130 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 34 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 2 prosent
  • USA, Canada og Danmark var de største markedene for kongekrabbe i januar

Januar er som regel en sterk måned for eksport av kongekrabbe, med spesielt stor etterspørsel i forbindelse med kinesisk nyttår.

– I januar har det vært en sterk etterspørsel etter norsk kongekrabbe i USA. En svekket norsk krone mot dollar løftet verdien og prisene på fryst kongekrabbe til rekordhøye 913 kroner kg. Det er 1 krone mer enn forrige rekordmåned i juni 2022, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Rekordpriser på fryst rød kongekrabbe i USA

Med mer stor kongekrabbe tilgjengelig, og høye priser i det amerikanske markedet, har en større andel av både den fryste og levende kongekrabben gått til USA.

Det amerikanske markedet sto for 81 prosent av eksportverdien og 77 prosent av eksportvolumet i januar i år, med 134 tonn til en verdi av 47 millioner kroner. Det er 81 prosent høyere enn i januar i fjor.

– Etter at det amerikanske markedet ble tømt for russisk kongekrabbe, har etterspørselen etter norsk kongekrabbe økt kraftig, med sterk prisvekst for alle størrelser. Selv med kvoteøkning i Norge og en liten kvote i Alaska er ikke volumene store nok til å erstatte de russiske volumene. Dermed har vi nå rekordpriser på fryst rød kongekrabbe i det amerikanske markedet, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Solid start for snøkrabbe

  • Norge eksporterte 211 tonn snøkrabbe til en verdi av 42 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 32 millioner kroner, eller 315 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 72 prosent
  • Nederland, USA og Danmark var de største markedene for snøkrabbe i januar

– Som følge av at det er lite snøkrabbe tilgjengelig på lager etter julesesongen, er det god etterspørsel i det amerikanske markedet. I tillegg er det ny sesong med økte kvoter i Norge. Nye reguleringer med fartøykvoter har ført til at det har blitt eksportert ut større volumer til høye priser sammenliknet med januar i fjor, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Eksportprisen i januar endte på 200 nok/kg, noe som er 116 kroner mer enn i januar i fjor.

– I januar ble det for aller første gang eksportert et parti med levende snøkrabbe til Kina. Det skjedde som følge av at arten ble godkjent av kinesiske myndigheter i desember, sier Voraa.

God måned for reker

  • Norge eksporterte 1 682 tonn reker til en verdi av 117 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 28 millioner kroner, eller 32 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 1 prosent
  • Storbritannia, Sverige og Danmark var de største markedene for reker i januar

– Eksporten av reker fortsetter den sterke utviklingen fra i fjor, med økte eksportverdier. Sammenliknet med januar i fjor er det en volumvekst på 408 tonn i eksporten av pillede reker, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Eksportverdien av pillede reker endte på 36 millioner kroner, noe som er 73 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

Nesten hele volumveksten kan tilskrives det britiske markedet, som hadde den sterkeste januarmåneden på over 20 år, med et eksportvolum på 362 tonn. Det er 220 prosent høyere enn i januar i fjor.

– Økt bearbeiding av reker i Norge og en nedgang i produksjonen hos andre leverandørland av kaldtvannsreker gjør at norske reker ved inngangen av det nye året tar større andeler i dette viktige rekemarkedet, sier Norges sjømatråds utsending til Storbritannia, Victoria Braathen.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.

Kontakter

Paul T. Aandahl

Paul T. Aandahl

Sjømatanalytiker +47 975 04 124
Eivind Hestvik Brækkan

Eivind Hestvik Brækkan

Sjømatanalytiker Ansvarlig for hvitfisk og konvensjonell +47 952 01 322

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.