Gå videre til innhold
Fra lakseseminaret i Milano, Italia
Fra lakseseminaret i Milano, Italia

Pressemelding -

Gladlaks i Milano

Trym Eidem Gundersen har all grunn til å smile. Han er nettopp ferdig med å arrangere et svært vellykket lakseseminar i Milano, i regi av Norges sjømatråd. I tillegg er Italia et av de raskest voksende markedene for norsk laks.

-Oppmøtet på seminaret var av over all forventning, sier en fornøyd Trym Eidem Gundersen som er Sjømatrådets fiskeriutsending til Italia.

Med over 100 påmeldte deltakere var han nødt til å si nei til flere som gjerne ville være med på grunn av plassmangel. Dette er det femte året på rad Sjømatrådet arrangerer sjømatseminar i Nord-Italias «hovedstad». Tidligere har seminarene handlet om flere arter samtidig, i år var fokuset kun på laks.

-Det har vært stor vekst i det italienske laksemarkedet de siste årene og det gjør nok at interessen er veldig høy.

I fjor eksporterte vi nesten 47000 tonn norsk laks direkte til Italia, og siden 2010 har økningen vært på hele 257 prosent i verdi. I dag er Italia et av Norges viktigste eksportmarkeder for laks.

- Den store driveren er sushitrenden og den norske laksens godt rykte, mener Gundersen.

Konservative sushielskere

Stadig flere italienere får øynene opp for laks som et sunt middagsalternativ som både smaker godt og er enkelt å tilberede. Men det det er først og fremst en stor vekst i sushimarkedet som har bidratt til de hyggelige tallene for den norske laksen. For mens sushimarkedet ser ut til å ha flatet litt ut andre steder i verden, har det eksplodert i Italia;

-I Italia er folk gjerne litt konservative og sushitrenden kom relativt sent her, sier Gundersen. Men når noe først kommer så kommer det med full fart.

Tall fra Nielsen Market Research viser at sushi har vokst hele 70,6% i dagligvare det siste året sammenlignet med for 2 år siden.

Sushi har blitt hipt og trendy og sushirestaurantene har dukket opp som paddehatter, særlig i nordøst og midtre deler av landet. Det er over 625 sushi-steder bare i Milano. Til sammenlikning er det kun 50 i storbyen Napoli som ligger i sør. Ifølge Gundersen vil Sør-Italia komme etter.

-Folk i sør er nok enda mer tradisjonelle enn i nord og ting tar litt lengre tid, men jeg er ganske sikker på at det er stort potensiale for videre vekst for norsk laks også i den nederste halvdel av «den italienske støvelen».

Mattrygghet og trender

Blant de over 100 fremmøtte på lakseseminaret i Milano var bransjefolk på alle nivåer, og norske selskaper fikk anledning til å mingle med italienske ; importører, eksportører, representanter fra dagligvarekjeder, journalister og eksperter på mattrygghet og laksefôr. For i tillegg til å se nærmere på priser og trender for norsk laks i Italia, var mattrygghet et hovedtema på seminaret.

-Det finnes fortsatt en del myter om norsk laks blant italienere, sier Gundersen. For eksempel er det mange som tror at laksen er full av veksthormoner og antibiotika, noe som ikke stemmer.

Gundersen mener derfor det er viktig å øke kunnskapen om at norsk laks er trygg og bærekraftig, Foredragene til fôrprodusenten Skretting og de italienske ekspertene på mattrygghet og veterinærmedisin bidro positivt i så måte, og ble godt mottatt av deltakerne.

Godt mottatt ble også innlegget til Björgólfur Hávarðsson fra The Seafood Innovation Cluster i Bergen. Tilskuerne fikk siste nytt om innovasjonstrender som offshore havbruk og avanserte digitale redskap for å optimalisere oppdrettsdriften.

Vil ha norsk laks

Noen negative myter om norsk laks til tross- italienere flest foretrekker den norske laksen fremfor laks fra andre land. Det konkluderte sjømatanalytiker i Sjømatrådet Ingrid Kristine Pettersen under sitt foredrag; «Hvordan ser italienerne på norsk laks?». Hun baserer sine uttalelser med bakgrunn i omfattende forbrukerundersøkelser.

-Hovedtrenden er at «vår» laks har godt rykte. Italienere forbinder Norge med det å være miljøbevisst, leve i takt med naturen, strenge reguleringer kalde farvann som er fordelaktig for fisken og lang tradisjon og kunnskap om sjømat, sier Pettersen.

60 prosent av det italienske folket sier opprinnelsesland er viktig når de skal kjøpe fisk. Når det gjelder laks vil 54 % ha den norske, noe som gjør den til den desidert beste i klassen hva angår forbrukernes valg.

Stor interesse i italienske medier

Den italienske interessen for laks gjenspeiler seg også i sosiale medier. For eksempel er «salmone» (italiensk for laks) nevnt 230 000 ganger på Instagram.

Kanskje det er derfor at også lakseseminaret i Milano har fått flere omtaler i italienske medier. Italias største nyhetsbyrå ANSA skriver blant annet at konsumet av norsk laks økte med 8 % i 2017 og Italiaatavola.net skriver om at italienerne liker norsk laks og viser til 24 prosent-økningen de fem første månedene i året. Andre medier igjen omtaler norsk laks som sunn og bærekraftig.

-Fremtiden ser lys ut for norsk laks i Italia, smiler Gundersen fornøyd. Det er ingen ting som tyder på at veksten vil stoppe.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.