Gå videre til innhold
Eksportverdien i juli endte på 13 milliarder kroner

Pressemelding -

Eksportverdien i juli endte på 13 milliarder kroner

  • Dette er en økning på 727 millioner kroner, eller 6 prosent, fra samme måned i fjor
  • De største markedene for norsk sjømateksport i juli var Polen, Danmark og Nederland
  • Det ble eksportert sjømat til totalt 111 land i juli. Dette er 1 flere enn juli i fjor.

- Årsaken bak økningen i eksportverdien for juli er en svekket norsk krone både mot euro og dollar. Vi ser at en ganske kraftig prisnedgang på laks ble kompensert av en volumvekst, og til slutt er det valutaen som gir verdiøkning, sier Christian Chramer, administrende direktør i Sjømatrådet.

- I en roligere periode for de resterende største artene som eksporteres, med relativt lave volumer, er det samtidig en rekord-juli for sild og makrell, avslutter Chramer.

Se flere nøkkeltall på våre nøkkeltallssider!
  • Storbritannia hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 381 millioner kroner, eller 64 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Storbritannia endte på 19 092 tonn, noe som er 117 prosent høyere enn samme måned i fjor

    - En stor økning i juli harmonerer godt med totaleksporten til Storbritannia hittil i år, som viser en verdivekst på 8 prosent i norske kroner og en volumvekst på 12 prosent. Utover en positiv utvikling for laks og ørret, skyldes den øvrige veksten i hovedsak eksport av fiskemel og -olje, forklarer Victoria Braathen, sjømatutsending til UK.

    - Fryst hel torsk har en samlet volumvekst på 3 prosent og fortsetter å ta en større andel av norsk eksport. UK er et betydelig marked for norsk hyse. Det er positivt å se en tydelig økning for både fryst og fersk hel hyse til markedet i juli, forteller Braathen.

    Kronesvekkelse ga verdivekst for laks

    • Norge eksporterte 107 442 tonn laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner i juli
    • Verdien økte med 262 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
    • Det er en vekst i volum på 13 prosent
    • Polen, Nederland og USA var de største markedene for laks i juli

    Juli bød på en ytterligere prisnedgang for laks, samtidig som en betydelig volumvekst. Økningen i eksportverdien er imidlertid drevet av en svakere norsk krone. Målt i euro var eksportverdien uendret fra juli i fjor, mens målt i amerikanske dollar falt eksportverdien 2 prosent.

    - Til tross for prisnedgang øker eksportverdien til flere av de store markedene, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.

    - Tyskland hadde størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 142 millioner kroner, eller 46 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Tyskland endte på 4 800 tonn, noe som er 53 prosent høyere enn samme måned i fjor. Utviklingen må ses i sammenheng med lav tilførsel i begynnelsen av året, samt valutasituasjonen, som er gunstig i et eksportøyemed, sier Aandahl.

    Ørreteksporten øker

    • Norge eksporterte 8 025 tonn ørret til en verdi av 698 millioner kroner i juli
    • Verdien økte med 186 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
    • Det er en vekst i volum på 38 prosent
    • Thailand, Ukraina og USA var de største markedene for ørret i juli

    Nedgangen fortsetter for fersk torsk – oppdrettstorsken øker

    • Norge eksporterte 2 384 tonn fersk torsk til en verdi av 137 millioner kroner i juli
    • Verdien falt med 9 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
    • Volumet falt med 19 prosent
    • Danmark, Nederland og Spania var de største markedene for fersk torsk i juli

    Nedgangen i landinger av fersk torsk fortsetter, og eksportvolumet av fersk villtorsk i juli falt hele 45 prosent, til kun 1 429 tonn. Vi må tilbake til 2019 for å finne et lavere eksportvolum av fersk villtorsk i en juli-måned. Eksportverdien av fersk villtorsk falt 37 prosent, til 80 millioner kroner.

    For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet 200 prosent, til 955 tonn, mens eksportverdien økte 185 prosent, til 58 millioner kroner. Oppdrettstorsken utgjorde 42 prosent av eksportverdien av fersk torsk.

    Mens mesteparten av villtorsken eksporteres til Danmark, er Nederland det største destinasjonslandet for oppdrettstorsk. Begge disse markedene er imidlertid transittmarkeder. Det meste av fisken går videre derfra ut til de store fersk-markedene, både som hel fisk og bearbeidet.

    - Nedgangen i eksporten av fersk torsk er forventet, med lavere kvotere som dermed gir mindre landinger og et lavere volum. Samtidig ser vi at eksporten av oppdrettstorsk ligger stabilt med omtrent 1 000 tonn per måned, forklarer Eivind Hæstvik Brekkan, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.

    Også fryst torsk faller som følger av kvotekuttet

    • Norge eksporterte 2 290 tonn fryst torsk til en verdi av 147 millioner kroner i juli
    • Verdien falt med 63 millioner kroner, eller 30 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
    • Volumet falt med 32 prosent
    • Storbritannia, Kina og Sverige var de største markedene for fryst torsk i juli
    • Eksportvolumet til Kina endte på 814 tonn, noe som er 77 prosent høyere enn samme måned i fjor. Hittil i år har eksportvolumet til Kina nå passert 10 000 tonn, noe som er vel 1000 tonn høyere enn på samme tid i fjor
    • Dette er likevel langt lavere enn foregående år, og nesten 50 prosent lavere enn på samme tid i 2022.

      Lavere torskekvoter gir naturlig nok også en nedgang i eksportvolumet av fryst torsk i juli

      Storbritannia beholder plassen som det største destinasjonslandet for fryst torsk, selv med en nedgang i eksportvolum på hele 37 prosent, fra 1 277 i fjor til 800 tonn i juli i år. Både fryst filet og fryst hel torsk hadde lavere eksportvolum til Storbritannia, med en nedgang på henholdsvis 44 og 35 prosent sammenlignet med juli 2023.

      Kina hadde størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 29 millioner kroner, eller 155 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

      • Eksportvolumet til Kina endte på 814 tonn, noe som er 77 prosent høyere enn samme måned i fjor. Hittil i år har eksportvolumet til Kina nå passert 10 000 tonn, noe som er vel 1000 tonn høyere enn på samme tid i fjor.
      • Dette er likevel langt lavere enn foregående år, og nesten 50 prosent lavere enn på samme tid i 2022.

      Større volumer av klippfisk eksportert

      • Norge eksporterte 5 436 tonn klippfisk til en verdi av 383 millioner kroner i juli
      • Verdien økte med 5 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
      • Det er en vekst i volum på 16 prosent
      • Portugal, Kongo-Brazzaville og Den dominikanske republikk var de største markedene for klippfisk i juli

      For klippfisk av sei økte eksportvolumet 38 prosent, til 3 329 tonn, mens eksportverdien økte 20 prosent, til 134 millioner kroner.

      For klippfisk av torsk falt eksportvolumet 16 prosent, til 1 702 tonn, mens eksportverdien falt 10 prosent, til 227 millioner kroner.

      Til Portugal ble det eksportert 1 441 tonn klippfisk av torsk i juli. Dette er en nedgang på 19 prosent fra samme måned i fjor. Hittil i år er imidlertid eksportvolumet til Portugal opp 1 prosent, til 9 094 tonn.

      Kongo-Brazzaville hadde størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 26 millioner kroner, eller 131 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det meste av klippfisken til Kongo-Brazzaville er klippfisk av sei. Eksportvolumet til Kongo-Brazzaville endte på 1 134 tonn, noe som er 162 prosent høyere enn samme måned i fjor.

      Saltfiskeksporten økte

      • Norge eksporterte 982 tonn saltfisk til en verdi av 82 millioner kroner i juli
      • Verdien økte med 12 millioner kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
      • Det er en vekst i volum på 2 prosent
      • Portugal, Italia og Canada var de største markedene for saltfisk i juli

        Portugal hadde størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 22 millioner kroner, eller 51 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Portugal endte på 727 tonn, noe som er 48 prosent høyere enn samme måned i fjor. Hittil i år har det blitt eksportert 12 900 tonn saltfisk til Portugal, 14 prosent lavere enn i fjor.

        Lave tørrfisk-volumer i en rolig måned

        • Norge eksporterte 170 tonn tørrfisk til en verdi av 23 millioner kroner i juli
        • Verdien falt med 8 millioner kroner, eller 25 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
        • Det er en vekst i volum på 50 prosent
        • Italia, Nigeria og USA var de største markedene for tørrfisk i juli

          Til det som er vårt største tørrfiskmarked, Italia, ble det kun eksportert 31 tonn tørrfisk i juli. Dette er mer enn en halvering fra samme måned i fjor.

          I juli var det størst verdivekst på eksporten til Nigeria, med en økning i eksportverdi på 6 millioner kroner, eller 266 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Nigeria endte på 89 tonn, noe som er 429 prosent høyere enn samme måned i fjor. Dermed har over halvparten av tørrfisken i juli gått til Nigeria. Når det er snakk om endringer på det som i utgangspunktet er lave volumer, blir det en høy prosentvis endring.

          - Både tørrfisk av sei, brosme og torsk har blitt eksportert til Nigeria i juli. Tørrfisken som går til dette markedet, oppnår en langt lavere pris enn den som går til Italia. Til tross for økningen i juli, er markedssituasjonen i Nigeria fortsatt utfordrende. En svak valutakurs for nigerianske naira gjør at import av varer blir dyrere, sier Eivind Hestvik Brækkan.

          Rekordpriser for silda

          • Norge eksporterte 10 734 tonn sild til en verdi av 211 millioner kroner i juli
          • Verdien økte med 33 millioner kroner, eller 19 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
          • Volumet falt med 2 prosent
          • Nederland, Polen og Litauen var de største markedene for sild i juli

          Juli er vanligvis den måneden i året det eksporteres minst sild. I år er imidlertid eksporten høyere enn både i april, mai og juni. Dette skyldes to ting:

          • Lave kvoter på norsk vårgytende sild (NVG), som fanges på høsten og vinteren
          • En økning i kvoten på nordsjøsild, som hovedsakelig fangstes fra mai og gjennom sommeren. I år kom nordsjøsildesesongen sent i gang, noe som har skjøvet mer av eksporten, som vanligvis er i mai og juni, inn i juli.

            - I juli var det fryst hel nordsjøsild det største eksportproduktet. Dette inkluderer også den ettertraktede jomfrusilda, kjent som matjessild, spesielt etterspurt av nederlenderne, forklarer Sjømatrådets Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter.

            Så langt i år er det eksportert snaut 6 000 tonn jomfrusild til Nederland, mot 6 900 tonn i fjor, en nedgang på 13 prosent. Samtidig er prisen på fryst hel nordsjøsild i juli opp fra 16,19 kroner per kilo i fjor til 19,66 kroner per kilo i år, en økning på 21 prosent.

            Også andre sildeprodukter oppnår en høy pris i markedene:

            • I juli ble det satt prisrekord for fryst filet uten skinn av NVG med 21,97 kroner per kilo. Den forrige rekorden var fra april med 20,69, en økning på 6,2 prosent.
            • Ny prisrekord er det også for sildelapper av NVG-sild. Dette produktet oppnådde en snittpris i juli på 21,97 kroner per kilo og 1,87 euro per kilo. Den forrige rekorden i kroner var fra april i år med 20,69, men i euro var den fra forrige måned med 1,78.

              - En svak norsk krone bidrar til prisnivået på sild, men er ikke hovedforklaringen. For juli ser vi at valuta bidrar med 4 prosent, mens økt pris bidrar med hele 12 prosent, når vi sammenligner med juli i fjor. En lav totalkvote på sild er den viktigste faktoren bak de høye prisene. I tillegg bidrar drar høye priser til mel og olje også opp prisene for sild som går til konsum, sier Jan Eirik Johnsen.

              Tidenes makrell-juli

              • Norge eksporterte 9 260 tonn makrell til en verdi av 220 millioner kroner i juli
              • Verdien økte med 74 millioner kroner, eller 50 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
              • Det er en vekst i volum på 39 prosent
              • Egypt, Nederland og Vietnam var de største markedene for makrell i juli

                Juli og juni de månedene med lavest eksport av makrell, og domineres av makrellfisket i Nord-Norge. Fiskeriet i nord har vært krevende, og det er landet 7 800 tonn så langt i år, mot 8 600 tonn i fjor.

                Samtidig har det vært stor makrell som har vært fisket i nord, med et snitt på godt over 550 gram. Dette ligger godt over det som er vanlig fra dette området med et snitt på rundt 480 gram.

                Det settes ny verdirekord for eksport av makrell i juli:Et solid volum kombinert med ny prisrekord for juli måned på 22,73 kroner per kilo, gir en verdi på 220 millioner. Den forrige rekorden var på 172 millioner fra 2021.

                - Det meldes om god etterspørsel etter den norske sommermakrellen blant annet som et resultat av at Island og Færøyene har startet sitt makrellfiske senere enn vanlig, og det islandske fiskeriet ligger godt bak fjoråret, sier Jan Eirik Johnsen.

                - Det er spesielt Egypt som etterspør sommermakrellen, som er mindre feit enn høstmakrellen, som i all hovedsak går til Asia. Egypterne ønsker en mindre feit makrell, da det meste av makrellen røykes, forklarer Johnsen.


                Eksporten av kongekrabbe faller

                • Norge eksporterte 172 tonn kongekrabbe til en verdi av 82 millioner kroner i juli
                • Verdien falt med 29 millioner kroner, eller 26 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
                • Volumet falt med 30 prosent
                • USA, Hongkong SAR og Vietnam var de største markedene for kongekrabbe i juli

                  Eksportprisen på levende kongekrabbe holder seg akkurat over fjorårets julimåned, med 450 kr/kg, men har hatt en nedadgående trend siden mai. Allerede i slutten av mai ble det en brems i etterspørselen etter kongekrabbe, da prisen var svært høy samtidig som det spredte seg usikkerhet i markedet knyttet rykter om at russisk fiskeri i Barentshavet skulle starte tidligere enn vanlig.

                  Russlands fremskyndede fiskeri i Barentshavet setter en brems i etterspørselen etter levende norsk kongekrabbe. De startet fisket etter rød kongekrabbe i Barentshavet 1. juli, i stedet for 1. september, noe som har presset prisen på levende ytterligere ned i juli.

                  Prisen på fryst kongekrabbe har derimot holdt seg høyt med 796 kr/kg, som er den nest beste juli-måneden noensinne.

                  Det største markedet for norsk kongekrabbe i juli var USA, som har en økning i eksportverdi på 32% sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt ble det eksportert 45 tonn til USA, til en verdi av 24 millioner kroner i juli.

                  Snøkrabbe-eksporten daler etter tidlig fiske

                  • Norge eksporterte 22 tonn snøkrabbe til en verdi av 2 millioner kroner i juli
                  • Verdien falt med 10 millioner kroner, eller 85 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
                  • Volumet falt med 81 prosent
                  • Kina, Vietnam og USA var de største markedene for snøkrabbe i juli

                    - Med rekordtidlig fangststopp, samt rekordhøye volum eksportert i løpet av første halvår, er det ikke uventet at det nå er nedgang i eksporten, sier Marte Sofie Danielsen, ansvarlig for skalldyr i Sjømatrådet.

                    For første gang siden januar er det også nedgang i eksportprisen sammenlignet med samme måned i fjor, med en snittpris på 81.50 kr/kg for fryst snøkrabbe. Av 22 tonn eksportert totalt, har 19 av disse gått til Kina og Vietnam.

                    Til USA, som hittil i år har vært det største markedet for norsk snøkrabbe, ble det kun eksportert to tonn fra Norge i juli. Her møtes det sterk konkurranse fra leverandørnasjonen Canada, som i mai eksporterte nesten 16 000 tonn snøkrabbe til USA. Dette er det største volumet snøkrabbe eksportert til USA fra Canada i en enkeltmåned siden juni 2015.

                    Rekordsterk reke-juli

                    • Norge eksporterte 3 971 tonn reker til en verdi av 148 millioner kroner i juli
                    • Verdien økte med 78 millioner kroner, eller 111 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
                    • Det er en vekst i volum på 339 prosent
                    • Canada, Island og Sverige var de største markedene for reker i juli

                      - Rekefiskeriet i Barentshavet er godt og det er mange båter på feltet. Dette har ført til økt eksport av fryste rå industrireker og fryste kokte skallreker. Dermed registrere vi den sterkeste juli-måneden målt i verdi for reker noensinne, forklarer Danielsen.

                      Verdiveksten skyldes økte volumer, spesielt av disse to produktene. Volumveksten på 339 prosent er dog sammenlignet med svak juli-måned i fjor, men er likevel den sterkeste juli-måneden volummessig siden 1999.

                      Over 2 600 tonn industrireker har blitt eksportert i juli, mot bare 4 tonn samme måned i fjor. Dette har hovedsakelig gått til Canada og Island, som begge har en nedadgående bestands- og kvoteutvikling.

                      Canada hadde dermed størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 28 millioner kroner, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Canada endte på 1 161 tonn.

                      For fryste, kokte skallreker, er det en verdivekst på over 121 prosent i juli sammenlignet med i fjor. Dette har i hovedsak gått til transitt-markedet Danmark, konsum-markedet Ukraina, samt håndpille-markedet Marokko.

                        Emner

                        Kategorier


                        Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
                        Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
                        Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
                        Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.

                        Kontakter

                        Martin Skaug

                        Martin Skaug

                        Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902

                        Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

                        Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
                        Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
                        Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
                        Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.