Gå videre til innhold
Over en fjerdedel av fish&chips- måltidene i Storbritannia blir lagd på fisk fra Norge
Over en fjerdedel av fish&chips- måltidene i Storbritannia blir lagd på fisk fra Norge

Nyhet -

Sjømatretter som gir deg feriefølelsen - fish&chips som bare britene gjør det

Har du vært i England uten å spise fish&chips, har du ikke vært i England. Så erkebritisk er denne retten at det er en del av det du bare må oppleve før du drar hjem igjen. Men fish&chips og smaken av England kan du også fint skape på ditt eget kjøkken i sommer.


Oppskrift fish&chips

Det er en grunn til at britene spiser rundt 380 millioner måltider med fish & chips i året – det er rett og slett snaddermat som passer godt sommer som vinter.

Det finnes ferdiglagde, frosne fish&chips- pakker i butikkene, men du kan enkelt lage retten på ditt eget kjøkken med en skikkelig god hjemmelaget tartarsaus til.

Som med alle andre engelske matretter kan forskjellene variere i det uendelige. Hvilken type olje, hvilken type poteter, hvilken sort fisk og hva slags friteringsrøre er alle variabler som vil påvirke hvor smakfull din fish & chips blir. Tartarsaus og grønne erter er det vanligste tilbehøret i tillegg til ketchup og eddik. Frityrrører kan også inneholde øl.

Over en fjerdedel av fish&chips- måltidene i Storbritannia blir lagd på fisk fra Norge, i hovedsak hyse/kolje eller torsk. I denne oppskriften er det torsken som har hovedrollen. 

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Visste du at

  • Hver fjerde hvitfisk og hver tiende potet i hele Storbritannia spises som fish&chips.
  • Storbritannia er verdens største eksportmarked for hyse, og Norges viktigste hysemarkedet. 40 prosent av all hyse som konsumeres i Storbritannia kommer fra Norge.
  • Det er spesielt i Nord-England at hyse er populært.
  • Hyse (eller kolje) har en fast konsistens og kjøttet er nokså grovt som gjør at den egner seg godt i fish and chips og fiskekaker.
  • Hyse og torsk er rike på proteiner, B12, selen, jod og D-vitamin.
  • Historien bak fishand chips i England strekker seg tilbake til 1800-tallet da britene for alvor begynte med trålfiske i Nordsjøen. Det er litt usikkert hvordan denne retten med kombinasjon av fisk og potet oppsto, men man antar at det var franskmenn som introduserte friterte poteter.
  • I tillegg til England er retten hyppig brukt i Australia, Canada og New Zealand.
  • Charles Dickens nevner et «fried fish warehouse» i Oliver Twist allerede I 1838
  • Den første «fish &chips-shoppen» som man sikkert vet om, ble åpnet i London i 1860 av en mann ved navn Joseph Malin.
  • At retten var en av de få varene som ikke ble rasjonert under andre verdenskrig, sier mye om hvilken rolle fish&chips har spilt i Storbritannia opp gjennom tidene.
  • Det arrangeres en årlig nasjonal konkurranse for å kåre den beste fish and chipsen.
  • Det finne srundt 10 000 fish & chips- shops i Storbritannia. De kalles «chippers».

Emner

Kontakter

Tove Sleipnes

Tove Sleipnes

Kommunikasjonsrådgiver +47 415 07 633
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.