Nyhet -
Over 1000 tyskere vil skjære torsketunger og risikerer å spy i høye bølger. Bare én får sjansen
Også i år er det duket for storstilte skreikampanjer i Frankrike, Spania og Tyskland. I Tyskland får kampanjen en ny vri med «årets tøffeste» i sosiale medier. Hun skal bli med på skreifiske i en hel måned.
Hvert år venter både spanjoler, franskmenn og tyskere på skreien. Mange kjenner til fisken med det hvite flakende kjøttet, og anser den som et gourmetprodukt som bare er å få i en kort periode.
Likevel, kampanjetrykket må holdes oppe for å sørge for gode tall for skreieksporten, særlig i Norges viktigste markeder.
I år som i tidligere år blir det derfor nye skreikampanjer både i Spania, Frankrike og Tyskland.
I Spania blir årets kampanje den største noensinne, i Frankrike får skreien stor oppmerksomhet i digitale kanaler, og i Tyskland kan man nesten si at det er en tyskerne selv som skal bli med å promotere den norske skreien. Eller nærmere bestemt - én særdeles tøff tysker som tåler det meste av vær, vind og hardt arbeid.
Hvor kult er ikke dette?
«Er du tøff nok?» Slik lød spørsmålet da Sjømatrådet søkte etter en som var modig nok til å være med på årets skreieventyr i Lofoten og Vesterålen fra midten av februar til midten av mars.
«Hvor kult er ikke dette?», tenkte hun som nå skal bli «årets tøffeste» da hun så annonsen på Facebook. Søknaden ble sendt på 1-2-3.
Den utvalgte må være tøff nok til å dra ut med sjarken i all slags vær, risikere å henge over ripa med opprør i magen, tåle kulde, vind, regn og kanskje snø, isbade, sløye fisk og skjære torsketunger.
-1036 tyskere mente selv de var tøffe nok, men en enstemmig jury mente at 24 år gamle Lucie Mentzendorff er den som best ville klare strabasene, forteller Kristin Pettersen som er sjømatutsending i Tyskland.
-Hun er jordnær, uredd, nysgjerrig og står med begge bena i et mannsdominert yrke, fortsetter Pettersen.
Lucie er fra den lille byen Gronau, på grensen til Nederland. Hun er elektriker, medlem i det frivillige brannvesenet, reisevant og har spilt håndball siden hun var fire år. Men fiske har hun aldri drevet med, og båtliv og sjøsyke vet hun foreløpig lite om. Likevel, den utfordringen tar hun på strak arm.
-Bare det å tenke på å bli med på skreifiske i all slags vær får meg til å smile. Dette er rett og slett kjempespennede, og motivasjonen er på topp, sier Lucie.
Vant til røft vær: Lucie har opplevd stiv kuling ved kysten av Nord-Tyskland og snøvær i Canada. Nå gleder hun seg stort til skreifiske i all slags vær i Norge. FOTO: privat
Skrei i sosiale medier
Lucie skal være med på det meste av dagliglivet til en profesjonell skreifisker. I tillegg skal hun dele poster, bilder og videoer fra skreieventyret i sosiale medier.
-Formålet er å skape blest om skreien og øke kjennskapen til at skreien er norsk ytterligere, forteller Kristin Pettersen.
Og skal vi tro 24-åringen blir det nok av tøffe poster som kan understreke det. For hun er ikke den som sier nei til en utfordring:
-Livet er for kort til å ikke prøve ut og oppleve det man kan, sier hun.
Bidraget til Lucie blir en viktig del av årets tyske skreikampanje, i tillegg til kampanjer i butikker og reklame i trykte medier.
Maser i september
I Spania «maser» spanjolene på skreien tidligere og tidligere hvert år.
-I høst kom de første etterspørslene allerede i september, forteller Alberto Alonso i Cabomar, en av Spanias største sjømatimportører.
Cabomar selger sjømat til en rekke store dagligvarekjeder i Spania, og da de begynte å selge skrei i 2015 økte også salget av andre sjømatprodukter, forteller Alonso.
-Skreien er et unikt produkt og utgjør en stor forskjell. Den inspirer folk til å kjøpe og spise mer sjømat generelt.
Den samme effekten av skrei ser Maria Luisa Álvarez Blanco. Hun er leder i Fedepesca, en organisasjon for spanske fiskebutikker der rundt 30 prosent av den ferske skreien selges.
-I Spania trekker skreien folk til fiskebutikkene, og da kjøper de gjerne med seg andre sjømatprodukter i tillegg, sier hun.
Klare for skreikampamje i Spania: Alle disse tre gleder seg til at skreisesongen skal komme ordentlig i gang. Fra venstre: Maria Luisa Álvarez Blanco fra Fedepesa, sjømatutsending Bjørn-Erik Stabell, Alberto Alonso i Cabomar.
Viktige kampanjer
Både Maria Luisa i Fedepesca og Alberto i Cabomar er enige om at Sjømatrådets årlige skreikampanjer er svært viktige for salget.
-Dagen etter en TV-reklame for eksempel, får vi hundrevis av henvendelser fra kunder som vil ha skrei, forteller Alberto Alonso.
I år kan det bli enda flere henvendelser fra kundene, for årets kampanjer blir større enn noensinne. Både skrei og fersk torsk vil bli markedsført på TV fra februar og ut april. I tillegg skal Sjømatrådet benytte både digitale kanaler, sosiale medier, influensere og en rekke PR-aktiviteter for å få maksimal oppmerksomhet rundt torsk og skrei.
-Som Maria Luisa og Alberto sier, spanjolene venter på at sesongen skal starte. Og vi håper at hele bransjen er klare til å «trykke til» i markedet slik at 2023 blir tidenes beste torskeår, sier sjømatutsending i Spania, Bjørn-Erik Stabell.
Skreikampanjer i butikkene: Merking av skreien med norsk opprinnelse er et viktig ledd i kampanjene både i Spania, Tyskland og Frankrike. Her fra en fiskedisk i Spania.
Ganske tøffe franskmenn
Litt tøffe, om enn ikke like tøffe som tyskerne, må også enkelte franske journalister, kokker og influensere være i år. For også de skal få oppleve, i alle fall i noen dager, skreifiskets mange aspekter langs kysten av Nord-Norge. Det skal sjømatutsending i Frankrike, Trine Horne, sørge for.
- For første gang siden før pandemien skal vi ha med oss en hel gjeng. Vi skal vise hva skreien har å by på. De skal få bli med på fiske, se, erfare og smake, forteller hun.
Målet er å få gode skreihistorier i Frankrikes store matmagasiner og aviser.
Samtidig blir det stort «skrei-trykk» på digitale flater og i sosiale medier i løpet av sesongen. Det blir videoer som forteller historien om skreien og hvor den kommer fra, og oppskrifter til inspirasjon tilpasset franske matelskere.
Sist, men ikke minst sendes det i disse dager ut reklamemateriell til over 3000 salgssteder over hele landet.
-I år har vi fått en rekke henvendelser fra supermarkeder som på eget initiativ ønsker å være med på kampanjen. Det er svært gledelig, sier Horne.
Sammen med norske og spanske skreiaktører, Bjørn-Erik Stabell, Kristin Pettersen og en tøff tysker er Trine Horne mer enn klar for kampanjestart i midten av februar.