Gå videre til innhold
Kokkedemonstrasjon: Under torskefestivalen skal flere kinesere få lære om hvordan norsk torsk kan tilberedes på det kinesiske kjøkken.
Kokkedemonstrasjon: Under torskefestivalen skal flere kinesere få lære om hvordan norsk torsk kan tilberedes på det kinesiske kjøkken.

Nyhet -

Norsk torskefestival i Kina

Perioden rundt nyttår er feiringene og festivalenes høytid i Kina. I år skal norsk torsk være med på festlighetene.

Målet med torskefestivalen er at flere kinesere skal få smaken på torsk fra Norge. For kineserne har ikke lange tradisjoner med å spise norsk torsk, og for få år siden var «torsk» et ukjent ord i Kina. Da hvitfisknæringen og Sjømatrådet bestemte seg for å satse på torskeeksport til Kina i 2014 fantes det ikke en gang noe eget navn for vår hjemlige torsk.

-Da vi startet satsingen måtte vi derfor finne på et eget ord for norsk arktisk torsk, og på kinesisk heter den nå «Nouwei Beiji Xueyu», forteller Victoria Braathen som er sjømatutsending i Kina for Norges sjømatråd.

Siden 2014 har stadig flere kinesere hatt «Nouwei Beiji Xueyu» på middagstallerkenen, og over en femårs periode ble kinesernes torskekonsum femdoblet. Men så kom koronapandemien og 2020 ble et annerledes år enn forventet. For torskens del startet året godt, for selv om restaurantene stengte ned så laget folk mer mat hjemme og salget av norsk torsk gikk godt både i butikker og via netthandel. Denne høsten har imidlertid økt koronafrykt og nedsatt kjøpekraft bidratt til nedgang for den norske sjømateksporten, inkludert torsk, til Kina.

-Nå ser vi imidlertid mer optimisme i markedet og den kinesiske økonomien er på vei tilbake til normalen. Da er tiden inne for å slå et nytt slag for den norske torsken, sier Braathen.

Det skal skje når torskefestivalen sparkes i gang den 1. desember.

Shoppinghøytid

Kineserne kjøper vanligvis torsken i form av loins eller koteletter når de handler i butikken. Hjemme på kjøkkenet blir den gjerne stekt i panne eller dampet og servert med en «spicy saus. I perioden frem mot kinesisk nyttår den 12. februar skal imidlertid kinesiske butikkunder få utvidet sitt repertoar av torskeoppskrifter. Og det er ingen tilfeldighet at torsken får ekstra fokus i nettopp denne perioden, kan Braathen fortelle.

-Det er veldig mange shoppingfestivaler i Kina, særlig i forbindelse med jul og kinesisk nyttår. Torskefestivalen blir én av dem. Shoppingfestivalene er initiert av handelsstanden og næringslivet, som frister med spennende tilbud for å folk til å kjøpe mer i en periode da kineserne gjerne bruker litt ekstra penger på feiringer og god mat.

I tett samarbeid med norske eksportører og lokale torskeaktører har sjømatutsendingen en rekke festivalplaner klare for å få kinesiske kunder til å velge «Nouwei Beiji Xueyu». Planene er rettet både mot konsumentene og aktørene i form av blant annet medieoppslag, kokkedemonstrasjoner, smaksprøver i butikkene og «torskeakademier».

-På «torskeakademiene» får kokker og innkjøpere opplæring i hvordan man kan bruke norsk torsk i det kinesiske kjøkkenet: alt fra hvordan man tilpasser torsken til kinesiske retter, nye oppskrifter og smaksprøver til informasjon om helse- og kvalitetsfordeler med «Nouwei Beiji Xueyu», sier sjømatutsendingen som kan røpe at de allerede har tjuvstartet med noe av opplæringen.

Nysgjerrige kokker: Interessen for å lære om norsk torsk er stor blant kinesiske kokker. Her lar de seg inspirere av en ny torskerett.

Opplæringen er et viktig ledd i arbeidet med å få flere kinesere til å spise torsk fra Norge. For selv om torskekonsumet har økt, så er det fortsatt slik at det aller meste av torsken som eksporteres fra Norge til Kina blir videreforedlet og sendt ut av landet igjen. Det estimeres at totalmarkedet for atlantisk torsk i Kina utgjorde rundt 18 000 tonn i 2018, men samme året spiste kineserne bare rundt 4000 tonn selv.

Har «trua» på «Nouwei Beiji Xueyu»

Torskesatsingen i Kina startet som et av pionerprosjektene på utvikling av nye markeder for norsk sjømat for snart seks år siden. I forbindelse med prosjektet ble det gjort en grundig analyse av det kinesiske markedet som ga flere interessante svar.

-Kineserne har vært lite kjent med norsk arktisk torsk og ikke vant til å spise den. Likevel ser vi et stort potensial for å øke konsumet ytterligere fordi de er sultne på sjømat og har et økende fokus på helse og ernæring. Veldig bra er det også at sjømat fra Norge har et positivt image i Kina, og foretrekkes i stor grad foran andre tilbyderland, sier Braathen som har troen på at «Nouwei Beiji Xueyu» vil settes på middagsbordet til stadig flere kinesere i årene som kommer.

Norsk torsk på kinesisk vis.

Den tradisjonelle kinesiske nyttårsfeiringen kan beskrives med tre ord: familie, festligheter og fyrverkeri. Feiringen markerer ikke bare overgangen fra det gamle året til det nye, men også en overgang til et nytt tegn i kinesisk astrologi. Den 12. februar 2021 skal inngangen til oksens år feires med brask og bram. Oksens år skal visst nok være et lønnsomt år for den som virkelig gjør en innsats.

-Jeg er ikke særlig overtroisk, men innsatsen skal det i hvert fall ikke skorte på. Torskefestivalen er én av flere spennende aktiviteter for å fremme norsk sjømat i Kina i tiden som kommer- ikke bare torsk, men også laks, makrell og skalldyr, sier fiskeriutsending Victoria Braathen fra sitt kontor i Shanghai.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Victoria Braathen

Victoria Braathen

Sjømatutsending, Storbritannia +47 913 44 035
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.