Gå videre til innhold
Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd
Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Nyhet -

Koreansk landslagskokk til Norge for å lære om sjømat

De imponerende resultatene til norske vinteridrettsutøvere har fanget interessen til kokken for det sørkoreanske skøytelandslaget, Yoon Jong Chan. Nylig var han i Norge for å lære om norsk sjømat.

- Mange nordmenn har i lang tid gjort det veldig godt i en rekke vinteridretter, også i skøyter. Teorien min er at det handler om kostholdet, da norske toppidrettsutøvere spiser mye sjømat fra Norge. Jeg ble derfor rådet av en kollega til å reise hit for å lære mer om sjømaten og hva idrettsutøverne spiser for å bli så gode, sier Yoon Jong Chan.

Fikk gode sjømattips fra Olympiatoppen

Han kontaktet Norges sjømatråd for å få hjelp til å planlegge en reise til Norge. I løpet av en kort hektisk førjulsuke fikk han møte Norges skøyteforbund i Oslo, snakke med kokker på Olympiatoppen, treffe lakseprodusenten Lerøy Aurora i Tromsø og lære om hvordan Norges sjømatråd jobber med å markedsføre norsk sjømat i hele verden.

- Dette har vært svært givende. Blant annet har jeg fått bekreftet at norske toppidrettsutøverne spiser mye fisk, og jeg har fått gode tips fra Olympiatoppen om nye sjømatretter. I tillegg er det imponerende at Norge eksporterer sjømat til over 140 markeder, også til Sør-Korea, sier Yoon Jong Chen og ler.

Foto: Christina Neumann

Roser den høye kvaliteten

Til daglig er han ansvarlig for ernæringen til landslagsløperne i skøyter i Sør-Korea. De spiser allerede mye sjømat, men Chan er på jakt etter å utvikle menyen ytterligere. I Norge har han fått verdifull kunnskap om råvarene og blitt inspirert til å lage nye og fristende retter med norsk sjømat.

- Nordmenn er veldig privilegert som har så mye fantastisk sjømat rett utenfor stuedøren. Som kokk legger jeg merke til fisken lukter annerledes her enn jeg er vant til fra Sør-Korea. Det skyldes både den høye kvaliteten, men også ferskheten til produktene. Det er derfor ikke rart at de norske skøyteløperne har et kosthold som består av mye sjømat, sier Chan, som hadde med seg sin kollega, Park Chen, på reisen til Norge.

Spennende marked

Det er makrellen som er den store stjernen i Sør-Korea, og selve nasjonalfisken. Norsk makrell er faktisk en del av konsumprisindeksen i landet og spises både til hverdag og fest, hjemme og på restaurant.

- Sør-Korea er et utrolig spennende marked for norsk sjømat, så det er både hyggelig og spennende at Yoon Jong Chan viser en slik genuin interesse for fisken og skalldyrene våre. Han har åpenbart satt seg grundig inn i helse- og ernæringsfordelene med et høyt inntak av sjømat, så nå får vi se om de sørkoreanske skøyteløperne gir våre eliteløpere enda tøffere konkurranse til neste år, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug.

Sterk eksportvekst til Sør-Korea

I løpet av årets første 11 måneder har Norge eksportert 67 000 tonn sjømat til Sør-Korea for en verdi av 4,2 milliarder kroner.

- Den norske sjømateksporten til Sør-Korea har økt kontinuerlig over flere år og totalverdien har blitt femdoblet siden 2012. Veksten skyldes en kombinasjon av interne og eksterne faktorer som medfører til vekst, effektiv markedsføring og den norske sjømatnæringens sterke fokus på markedet, forklarer Norges sjømatråds Manager Sør-Korea, Mia Sætre Bernhardsen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.