Gå videre til innhold
Verdens største klippfisk er produsert i Ålesund hos Jangaard, men er fangstet i Lofoten. Her er blir den målt og godkjent av Richard Stenning fra Guinness World Record. Foto: Norges sjømatråd.
Verdens største klippfisk er produsert i Ålesund hos Jangaard, men er fangstet i Lofoten. Her er blir den målt og godkjent av Richard Stenning fra Guinness World Record. Foto: Norges sjømatråd.

Nyhet -

Denne klippfisken er verdens største!

9.februar ble verdens største klippfisk kåret av Guinness World Record. Fisken veier 10,3 kilo og kommer fra Ålesund!

Det forteller Sjømatrådets utsending i Portugal, Johnny Thomassen. Verdensrekordforsøket holdt sted i Lisboa, og det er klippfiskprodusenten Jangaard fra Ålesund som nå står oppført med verdens største klippfisk.

De eksakte målene er:

  • 10,3 kg,
  • Høyde 113 cm
  • Vidde: 70 cm

Klippfisken ble godkjent da den i tillegg var innenfor grensene for vanninnhold på maksimalt 47 prosent, og saltinnhold på maksimalt 16 prosent.

Norsk klippfisk er favoritten i Portugal

- Fisken ble fangstet i Lofoten i fjor, og da veide den 41 kilo, sier Gunnar Haagensen fra Jangaard. Han synes det er på sin plass å kåre verdens største klippfisk i Portugal, for ingen elsker klippfisk mer enn portugisere.

Tall fra Sjømatrådet viser at portugisere spiser 70.000 tonn torsk per år, og det tilsvarer 20 prosent av all torsken som blir fangstet. De foretrekker norsk torsk og klippfisk, for 70 prosent av torsken de spiser er eksporteres fra Norge.

Rekordfisken blir mat til veldedighet

Nå som klippfisken har blitt kåret til verdens største, vil den bli levert til Communidade Vida a Paz, en veldedig organisasjon som skal lage et godt bacalaomåltid til hjemløse og andre trengende.

– Det blir nok 90 bacalaomåltider av denne ene fisken, cirka 150 gram per porsjon, sier Haagensen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.