Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Foto: Johan Kvalheim, Norges sjømatråd

Sterk september sikret solid kvartal for sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 44,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 2,2 milliarder kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
- Takket være en historisk høy eksportverdi i september har vi lagt bak oss tidenes beste tredje kvartal. Denne gang er det så å si ingen valutaeffekt fra en svak norsk krone, siden vi sammenligner med samme periode i fjor. Det

Haneda flyplass i Tokyo: Sjømatutsending til Japan, Johan Kvalheim og Fredrik Steen, Ministerråd ved den norske Ambassaden i Tokyo gir tommelen opp for årets første makrell, "Saba Nouveau" fra Norge som endelig har ankommet Japan.

Årets første «Saba Nouveau» makrell lanseres igjen i Japan

For fjerde år på rad har den sesongbaserte norske makrellen «Saba Nouveau» kommet til Japan. Makrellen har blitt en høsttradisjon siden den ble lansert for første gang i 2021. Ikke minst har den blitt en smaksfavoritt blant japanske forbrukere.

Tidenes beste august for sjømateksporten

Tidenes beste august for sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 14,6 milliarder kroner i august. Dette er en økning på 724 millioner kroner, eller 5 prosent, fra samme måned i fjor.
– August i 2024 har tidenes høyeste eksportverdi målt i en august-måned, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.
Halvparten av den totale veksten i verdi kan tilskrives valutaeffekten.
– Sammenlignet med i fjor, er

Fiskesprell øker råvarestøtten til grunnskolen, og til den årlige oppskriftskonkurransen i mat- og helsefaget, Kokkesprell. Bakgrunnen for økningen er en ekstrabevilgning fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Fiskesprell øker råvarestøtten til grunnskolen

Etter rekordresultater på deltakelse i skoleåret 2023–2024, øker Fiskesprell råvarestøtten til grunnskolen og til oppskriftskonkurransen Kokkesprell. Målet er å fortsette å inspirere og motivere til sjømatkonsum hos barn og unge.

Eksportverdien i juli endte på 13 milliarder kroner

Eksportverdien i juli endte på 13 milliarder kroner

Dette er en økning på 727 millioner kroner, eller 6 prosent, fra samme måned i fjor De største markedene for norsk sjømateksport i juli var Polen, Danmark og Nederland Det ble eksportert sjømat til totalt 111 land i juli. Dette er 1 flere enn juli i fjor.
- Årsaken bak økningen i eksportverdien for juli er en svekket norsk krone både mot euro og dollar. Vi ser at en ganske kraftig prisnedgang

Ifølge nye tall har det totale innkjøpsvolumet på sjømat falt med 1,5 prosent siden 2022. Samtidig som mengden sjømat som blir kjøpt inn blir mindre, har selve prisen på sjømat også steget betraktelig.

Prisstigning og fallende sjømatkonsum

Vi har tatt for oss innkjøps- og salgstall fra Flesland Markedsinformasjoner, og sett nærmere på hvordan sjømatkonsumet har utviklet seg det siste året.

Foto: Christina Neumann, Norges sjømatråd

Svak juni måned ga nedgang i sjømateksporten i første halvår

Norge eksporterte sjømat for 80,6 milliarder kroner i første halvår. Det er en nedgang på 1,6 milliarder kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
- Selv om det ikke ble verdivekst, har vi lagt bak oss et første halvår som er tidenes nest beste målt i verdi. Det er kun fjoråret som har vært bedre. En svak norsk krone og høye priser på torsk og laks løftet verdien i årets f

Foto: Norges sjømatråd

Verdivekst for laks og ørret bidro til solid sjømateksport i mai

Norge eksporterte sjømat for 14 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 1 milliard kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Verdiveksten i mai skyldes i stor grad økte eksportvolum av både laks og ørret, samt prisvekst på laks, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.
Tidenes beste mai for sjømateksporten
I årets fire første måneder

Johnny Håberg blir ny sjømatutsending til Afrika

Johnny Håberg blir ny sjømatutsending til Afrika

Norges sjømatråd har ansatt Johnny Håberg (52) i stillingen som sjømatutsending til Afrika. Håberg vil lede Sjømatrådets arbeid i regionen fra og med sommeren 2024.
- Jeg er meget fornøyd med at Johnny blir Sjømatrådets nye utsending i en viktig region for norsk sjømat. Vi ser fram til å få på plass hans brede internasjonale erfaring fra sjømatnæringen, og svært gode kunnskap om noen av produkt

Foto: Norges sjømatråd

Valutaeffekt ga verdivekst for sjømateksporten i april

Norge eksporterte sjømat for 13,9 milliarder kroner i april. Det er en økning på 924 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Eksportverdien har aldri vært høyere i en april måned enn i år. Veksten skyldes i stor grad den norske kronen, som er litt svekket mot både euro og amerikanske dollar sammenlignet med april i fjor. I tillegg var det i forrige måned økte

Foto: Christina Neumann, Norges sjømatråd

Nedgang i sjømateksporten i første kvartal

Norge eksporterte sjømat for 40,2 milliarder kroner i første kvartal. Det er en nedgang på 1,2 milliarder kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
- Takket være en svak norsk krone og høye priser var det vekst i eksportverdien i januar og februar. I mars avtok imidlertid valutaeffekten, samtidig som det har vært volumfall for en rekke arter i årets første tre måneder. Res

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.