Gå videre til innhold
Fisk passer til mye mer enn kokte poteter, mener godfisk.no. Ny rapport viser at folk helst spiser fisk fordi det er sunt. Godfisk.no håper folk begynner å  velge fisk fordi det er godt og fristende. Foto: godfisk.no
Fisk passer til mye mer enn kokte poteter, mener godfisk.no. Ny rapport viser at folk helst spiser fisk fordi det er sunt. Godfisk.no håper folk begynner å velge fisk fordi det er godt og fristende. Foto: godfisk.no

Nyhet -

Slik kan fisken vinne middagskampen

Fisk ses fortsatt på som hverdagsmat som passer best til kokt potet, viser den nye rapporten «Middagsdagboken» til Ipsos. Det skal Sjømatrådet gjøre noe med.

- Vi bestilte denne Middagsdagboken for å for å få ende bedre forståelse for hvordan vi kan øke sjømatkonsumet.

Det sier Agnete Bell, manager hos Norges sjømatråd. Hun jobber blant annet med oppskriftsnettsiden Godfisk.no, som skal inspirere nordmenn til å lage gode, fristende og enkle fiskeretter. Men for å få flere til å velge fisk, må Bell vite hvilke hverdagsbarrierer som må brytes.

Det hjelper rapporten «Middagsdagboken» henne med.

Raskt forklart er Middagsdagboken til Ipsos et resultat av et landsomfattende utvalg på 1202 personer. Disse førte en middagsdagbok hver dag i uke 19 2023, og svarte på en rekke oppfølgingsspørsmål relatert til hver enkelt middag. Dette har ført til en beskrivelse av 8414 middagsmåltider.

Ut fra dette viser det seg at 15,3 prosent av ukens middager kan klassifiseres under paraplyen fiskeretter.

Fra plikt til lyst
- Noe av det som overrasker meg mest, er at det fortsatt er kokte poteter folk oftest kombinerer med fisk. Det er ikke noe galt med poteter, men fisken ses fortsatt på som det fornuftige middagsalternativet man spiser til hverdags fordi det er sunt, ikke fordi man nødvendigvis har veldig lyst på fisk, sier Bell.

Fiskens status er noe hun og kollegaene bak Godfisk.no skal endre på. De vil ikke at folk skal ha en opplevelse av at fisk kun spises av plikt. Godfisk-gjengen vil at folk skal ha et genuint ønske om å legge fisk på middagstallerkenen - fordi de synes det er godt.

- Middagsdagboken viser at fisk ikke blir sett på som mat man skal kose seg med i helgene og med gjester. Dette kan vi gjøre noe med. Fiskeretter er mer enn kokte poteter. Man kan rocke potetene opp, og man kan kombinere fisk med både pasta, couscous og quinoa, for å nevne noe. Godfisk.no må nok fronte enda flere oppskrifter som inspirerer folk til å tenke nytt, konkluderer Bell.

    Hun forteller at oppskriften kremet tagliatelle med laks er den mest populære på godfisk.no akkurat nå, og det viser at nordmenn er positive til å bli inspirert.

    Fisketirsdagen er en realitet
    Middagsdagboken gir flere svar på hvorfor fisk blir stemplet som hverdagsmat.

    Fisken spises i hovedsak på tirsdager, altså helst i begynnelsen av uken når man skal leve sunt og være fornuftig. Folk legger ikke så mye ekstra i slike måltider, men drikker helst et glass vann til fiskemiddagen.

    - Fisken er med andre ord ikke helgemat enda, hvis man ser bort fra sushi, som er svært trendy, sier Bell.

      Ifølge Middagsdagboken, er det dette middagsretter nordmenn spiser mest av nå:

      1. Kyllingbaserte retter
      2. Pizza
      3. Pastabaserte retter
      4. Grønnsaksretter
      5. Taco/Texmex
      6. Pølser/pølseretter
      7. Svinkjøttbaserte retter
      8. Hamburger/cheeseburger
      9. Storfekjøtt
      10. Laks/ørret
      11. Fiskekake/-burger
      12. Torsk/sei

      Sushi er pop, men foreløpig mest utbredt i Oslo
      En annen ting som overrasket Bell, er at sushi, som er en stor hit blant spesielt de yngre, ikke er mer utbredt i landet.

      - Mange av de som spiser laks sier de spiser den som sushi, noe som gjenspeiler at vi nordmenn er veldig inspirert av internasjonale mattrender. I Oslo spises det vesentlig mer sushi enn resten av landet, så her har vi en mulighet til å lære det norske folk å lage sushi hjemme på eget kjøkken. Det er jo ikke alle distrikt som har tilgang på take away, sier Bell.

        Sushi er faktisk den av samtlige rapporterte middagsretter som forbindes mest med kos og nytelse, så Bell mener selvlaget sushi kan bidra til at fisk og sjømat får et større innpass hos folk, også på fredager og lørdager.

        Barn liker fisk
        Selv om det i dag er flest godt voksne som velger fisk til middag, så ser man at barn liker fisk. Deres favoritter er fiskegrateng, fiskeboller, og fiskepinner.

        - Vi har nok alle hørt om barns middagsfavoritter, de tre P-ene: pølse, pizza og pasta. Men nå har vi fått inn en p til: panert fisk. Det er jo stas, sier Bell.

          Karsten Warholm-effekt
          Når det gjelder godfisk.no, har Bell og kollegaene sett en merkbar økning på nettbesøk etter at Karsten Warholm ble med i TV-reklamer.

          - Økningen er på mange 100 prosent. Det er utrolig positivt at folk går direkte inn på godfisk.no, for da har de en intensjon om å finne en fiskeoppskrift til middag. De slumper ikke tilfeldigvis innom. Warholm appellerer til både unge og gamle. De ser på ham som en troverdig og jovial person, også når han reklamerer for enkle og gode fiskeretter.

          Se en av godfisk.no sine reklamer med Warholm her.

          For dyrt for fisk
          Middagsdagboken viser også at folk synes fisk er dyrt. Dermed er pris en av årsakene til at den blir nedprioritert som et middagsalternativ.

          Prissensitivitet for fisk er ikke nytt for Agnete Bell, så det som gleder henne denne høsten, er at priskampanjene til diverse matbutikker har resultert i at folk kjøper mer fisk.

          - Det har vært en stor salgsøkning på fisk etter høstens "momskutt" i lavprisbutikkene. Det viser at folk mer enn gjerne velger fisk når den ikke er for dyr, og det er svært positivt.


            Emner

            Kategorier

            Kontakter

            Martin Skaug

            Martin Skaug

            Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
            Dag Sørli

            Dag Sørli

            Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
            Trude Bessesen

            Trude Bessesen

            Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

            Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

            Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
            Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
            Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
            Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.