Nyhet -
Sjømatrådet har levert innspill om de nasjonale kostrådene
Norske myndigheter har invitert Norges sjømatråd om innspill til de foreslåtte kostrådene. Vårt høringsinnspill er nå ferdigstilt og sendt til myndighetene.
- Dette er et viktig tema, og vi har prioritert å jobbe fram et innspill som Helsedirektoratet kan ta med i betraktningen når arbeidet når fortsetter, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug.
I vårt innspill skriver vi blant annet:
"Hovedbudskapet i rapporten er at helsefordelene av å øke inntaket av fisk og spise to – tre måltider i uken, oppveier risikoen for eventuelle negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk, noe som gjelder alle aldersgrupper."
"Dette er et relevant bakteppe for de norske kostrådene, og er et enkelt budskap det er godt å kunne stille seg bak. I en tid hvor sjømatkonsumet fortsetter å falle er det vesentlig at et slikt systematisk kunnskapsarbeid ligger i bunn."
Har belyst viktigheten av å gjenspeile tilbudet av sjømat
Sjømatrådet leverte i likhet med flere andre sine innspill på med sine vurderinger om hvordan arbeidet med og kommunikasjonen rundt de norske kostrådene.
- Vi har jobbet innenfor vårt mandat og bestillingen fra Helsedirektoratet, og det er å belyse hvordan kommunikasjonen rundt kostrådene. I høringssvaret har vi lagt også lagt vekt på viktigheten av å favne om hele tilbudet av sjømat som finnes for nordmenn, sier Skaug, som viser til følgende utdrag fra Sjømatrådets innspill:
“Derfor ber vi Helsedirektoratet om å sikre at kostrådene ikke impliserer at inntaket av fisk og sjømat skal begrenses til villfanget sjømat fra et bærekraftperspektiv, men også er tydelige på hele artsmangfoldet og produktbredden som er å finne på det norske matfatet, eksempelvis laks og ørret fra havbruk, blir med – ettersom fisk og sjømat som kategori scorer såpass godt på bærekraftparametre.”
Sjømatglede er fremdeles essensielt.
- I tillegg har vi gitt innspill på hvordan en tydelig og stringent kommunikasjon blir viktig når kostrådene skal formidles til den norske befolkningen. Vi har god erfaring med å kommunisere til flere av de relevante målgruppene, og har opparbeidet oss stor kunnskap om formidling av sjømatglede, som vi håper vil kunne komme til glede for arbeidet videre, avslutter Skaug.