Gå videre til innhold
Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.
Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.

Nyhet -

Laksen nyter godt av poke-trenden i Italia

Italia er det tredje største markedet for norsk laks når vi legger sammen direkteeksporten og import via andre land. Laksekonsumet i Italia har økt signifikant de siste tre årene. Sjømatrådet har allerede etablert god tilstedeværelse i en rekke dagligvarekjeder i Italia, og vil nå ta større grep om den delen av laksen som spises utenfor hjemmet – til lunsj og middag på restaurant.

I Italia kjøper forbrukerne i stor grad laks via dagligvarehandelen og spiser den hjemme. Denne utviklingen stryket seg også under pandemien.


– Tradisjonelt sett spiser italienerne ofte utenfor hjemmet. Det var derfor forventet at hjemmekonsumet av laks ville gå ned etter pandemien. I første kvartal i år var det en svak nedgang for hjemmekonsumet av laks, mens laksekonsumet utenfor hjemmet har økt med 17 prosent mot i samme periode i fjor. Laks gjør det spesielt godt i ukedager til lunsjtid, sier Tom-Jørgen Gangsø, sjømatutsending til Italia.

1000 poke-restauranter

Sushi/poke er i sterk vekst og det er estimert at det finnes 1000 poke-restauranter i Italia per første halvår i år, og det antas at dette kan vokse til over 2000 i løpet av de neste årene. Flere av disse er organisert i kjeder og restaurantene finnes typisk i de store byene som Milano, Roma, Torino, Bologna og Napoli. Det er gjerne unge voksne mellom 18 -34 år som spiser poke, fulgt av voksne og familier (34-44 år). Det er også en økende interesse blant tenåringer under 18.

Poke er en utpreget lunsjrett og anses som sjømatens «fast and healthy food». Den serveres ofte med laks, tunfisk, reker, kylling, blekksprut eller tofu.

– Populære poke-restauranter rapporterer at deres bestselgende rett er poke med laks, utdyper Gangsø.

Muligheter i Italia

– Vi ser at det fremover vil være naturlig å utvikle oss i sushi/poke-segmentet når vi nå skal satse i Horeca-delen av det italienske markedet, sier Gangsø.

Det er fortsatt muligheter for økt salg av laks til italienske hjem, spesielt blant enpersonshusholdninger, yngre aldersgrupper og i sør-Italia.

– Vi forventer at italienere vil handle laks oftere på sikt, siden det er en trend at flere handler oftere. De bruker rett og slett nærbutikken som kjøleskap, avrunder Gangsø.

Trender i lakseforbruket

I anledning Lakseseminaret som Sjømatrådet arrangert i Milano i midten av juni, har vi sett nærmere på lakseforbruket i Italia ogtrender og muligheter for videre vekst.

  • Hjemmeforbruk: Statistikk fra GfK viser at hjemmekonsumet av laks i perioden januar til april 2024 har hatt en liten nedgang sammenlignet med samme periode i 2023. Dette kan ses som en forventet utvikling, da italienere historisk sett har spist mye laks utenfor hjemmet. Under pandemien ble mye laks solgt gjennom dagligvarehandel og levering til hjemmet. Nå ser vi at balansen mellom hjemme- og utekonsum av laks jevner seg ut, og mer laks selges via foodservice/Horeca.

  • Uteforbruk: Ifølge analyseselskapet Circana økte serveringen av fisk i Horeca-sektoren økt med 6 prosent i første kvartal 2024 sammenlignet med samme periode i 2023. Spesielt har laksekonsumet økt med 17 prosent i samme tidsrom. Laks gjør det svært godt for tiden, spesielt i ukedager og lunsjtid. Populære poké-restauranter rapporterer at deres bestselgende rett er poké med laks.

Linda Moreschi, Senior Manager hos analysebyrået Circana holdt et innlegg på Lakseseminaret i Milano i juni.


Trender i sjømatkategorien

  • Hjemmeforbruk: Laks er det tredje mest spiste fiskeslaget i Italia, med 69,1% av befolkningen som har spist laks minst én gang i løpet av de siste 12 månedene. Det er flere som spiser tunfisk med 88,7 %, mens 72,5 % rapporterer at de har spist merluzzo (ulike hvitfiskarter, spesielt torsk).

  • Verdi: Selv om det var flere som spiste laks under pandemien, har trenden vært mindre negativ for laks de siste årene sammenlignet med flere andre arter. Laks er også den nest mest verdifulle fisken for hjemmekonsumet, etter tunfisk.

  • Retail: For de fleste dagligvarebutikker er laks den mest verdifulle sjømatvaren.

Marco Fiori, Head of Category Purchasing Fish, Coop Italia snakket om sjømat og laks i dagligvare, og hva man kan forvente fremover


Pris og forbruk

  • Pris: Prisene varierer gjennom året og avhenger av produkttyper og kampanjer. De siste 4 månedene har fersk laks blitt solgt som fileter med og uten skinn til priser mellom EUR 16,90 og 33,90. Røkt laks har generelt høyere priser, fra rundt EUR 27 til 65.

  • Barrierer: Selv om pris er viktig for forbrukerne, viser vår analyse at laks fra Norge generelt gir god valuta for pengene. De som kjøper laks ofte, er også de minst prisfølsomme. Likevel ville mer stabile priser og økt lakseproduksjon bidratt til enda raskere vekst i forbruket, spesielt blant de som kjøper laks sjeldnere.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tom-Jørgen Gangsø

Tom-Jørgen Gangsø

Sjømatutsending, Italia +47 900 11 708
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.