Gå videre til innhold
Italienere poppet fredag gledelig innom for en smaksprøve på Carrefour i Napoli, der tørrfisknæringen og Sjømatrådet har gående tørrfiskkampanje.
Italienere poppet fredag gledelig innom for en smaksprøve på Carrefour i Napoli, der tørrfisknæringen og Sjømatrådet har gående tørrfiskkampanje.

Pressemelding -

Hva med de neste tusen år, Italia?

Forrige uke var nesten hele tørrfisk-Norge samlet i tørrfiskens vugge, Napoli. Til tross for at det fortsatt eksporteres tørrfisk for flere hundre millioner per år og flere hundre år med tradisjon, er det likevel noen skjær i sjøen ifølge Sjømatrådets fiskeriutsending, Trym Eidem Gundersen.

- Fokusgruppene vi gjennomførte denne uka, bekrefter det vi har trodd en stund: Den yngre garden i Italia har fortsatt full tillit til tørrfisken og spiser den fortsatt. Likevel ser vi at dersom denne generasjonen skal videreføre det tradisjonsrike måltidet, må vi utvikle oss i takt med italienske konsumenter, sier Gundersen.

Dagligvare og nye produktvarianter

Gundersen drar fram dagligvare som en viktig nøkkel i tiden fremover.

- Vi må gjøre det enkelt. Vi må nå den kommende generasjonen der de handler i hverdagen. Det er i hovedsak i dagligvaren, og der har vi ikke vært synlige nok. Som i Norge, ser vi i Italia også en nedgang i antall fiske- og spesialmarkeder, derfor blir dagligvaren et viktig fokusområde i tiden som kommer. Videre forteller markedsinnsikten oss at enklere produktvarianter må til for å kunne møte fremtidige konsumenters behov. På fokusgruppene kommer det tydelig frem at convenience-produkter er noe fremtidens italienske tørrfiskspiser etterlyser. Andre signaler fra fokusgruppene er at merkevarer og historiene bak produktene er viktig, sier Gundersen.

Langt fra helsvart

Til tross for noen utfordringer i horisonten, kunne Amund Braathen fra Kantar TNS og Sjømatråd-analytiker Ingrid Kristine Pettersen også fortelle om noen trender som taler for at tørrfisken er en god match for den kommende generasjonen.

- I aldersgruppen 20 til 35 år, ser vi nå trender som tradisjon, naturlig og helse. Det må vi huske på i markedsføringen av tørrfisken, da produktet treffer veldig godt på nettopp disse trendene, sier Bråthen. Gundersen sier videre at det er svært gledelig å se at næringen er godt i gang med konkrete tiltak på utfordringene i Italia, eksempelvis med jobben Tørrfisk fra Lofoten har lagt ned.

Tørrfisknæringa er klar

Styreleder i Tørrfisk fra Lofoten Rune Stokvold, deler synet på de utfordringer som ble presentert under fredagens tørrfiskseminar.

- Det er ting her vi må ta tak i, men den norske tørrfisknæringen er ikke alene i stand til å utvikle tørrfiskmarkedet i Italia. Her må flere ledd tenke og jobbe sammen, også på italiensk side. Til tross for generasjonsutfordringen, er det likevel godt å se at de yngre ser ut til å være opptatt av at maten de spiser skal være naturlig, sunn og tradisjonsrik. Dette må vi huske på i kommunikasjonen mot forbruker, særlig om vi skal vokse innenfor convenience-produkter, sier Stokvold, som ellers var godt fornøyd med mottakelsen deres prisvinnende tørrfiskprodukt mottok av fokusgruppe-deltakerne.

Unge italienere ønsker mer av dette. Gryteklar tørrfisk.  Foto: Tørrfisk fra Lofoten

Samler markedsaktivitetene

Blant mange tørrfiskaktiviteter næringen og Sjømatrådet har kjørt denne uka, ble det fredag arrangert en større kokkekonkurranse, som Sjømatrådet mener er en viktig målgruppe i tørrfiskarbeidet. Ellers har norsk tørrfisk også vært synlige på mange av Napolis billboards.

- Nytt i år er at vi kjører mange av tørrfiskaktivitetene samtidig, noe vi mener vil styrke kommunikasjonen mot våre målgrupper. Det italienerne møter på veien på vei til jobb eller skole og i sosiale kanaler, skal også møte de i det viktige kjøpsøyeblikket . Hva er det de møter? De møter tusen år med historie, avslutter Gundersen. 

Se flere bilder fra arrangementene i Napoli.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.