Følg Norges sjømatråd

Fokus på norsk sjømat og bærekraftige hav i Mexico

Pressemelding   •   apr 06, 2018 16:23 CEST

Klippfisk. Fotograf: Tom Haga

I forbindelse med statsminister Erna Solbergs besøk i Mexico neste uke reiser administrerende direktør i Sjømatrådet, Renate Larsen, sammen med norske eksportører, til Mexico City for å delta på en næringslivsmottakelse i regi av den norske ambassaden. Fokuset vil være på Norge som havnasjon og den blå økonomien, hvor sjømaten spiller en viktig rolle.

Norsk sjømat, særlig klippfisk, har en egen plass i det meksikanske kjøkkenet og nytes gjerne i julehøytiden. Den norske sjømaten har dog potensiale til å få et større innpass i den meksikanske matkulturen gjennom hele året. Under mottakelsen vil blant annet en av Mexicos mest renommerte kokker, Enrique Olvera, gi inspirasjon til hvordan norsk sjømat kan brukes med en moderne vri i den meksikanske tacoen.

- Vi ser frem til å kunne vise meksikanske aktører bredden av norsk sjømat og hvordan råvarene fra nord kan inkluderes i det meksikanske kjøkkenet, sier Ingelill Jacobsen, prosjektleder for nye marked i Sjømatrådet.

Gjennom satsningen på nye marked i Sjømatrådet arbeides det for at meksikanerne skal få øynene opp for mangfoldet av norsk sjømat og at klippfisk like gjerne kan brukes på grillen i sommermånedene som i den tradisjonelle bacalao-retten meksikanerne spiser til jul.

- Mottakelsen blir også en god arena for norske aktører å treffe eksisterende kunder, samt knytte nye kontakter i det meksikanske markedet, legger Ingelill Jacobsen til.

Omtrent 9 000 km skiller Mexico og Norge, men de to nasjonene har mer enn man skulle tro til felles, deriblant betydelige havressurser og et ønske om bærekraftig forvaltning av disse ressursene. Under statsministerens opphold i Mexico, vil Erna Solberg diskutere videre samarbeid rundt den blå økonomien i møte med den meksikanske presidenten Enrique Peña Nieto. Solberg annonserte under World Economic Forum i Davos i år etableringen av et internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi, hvor den meksikanske presidenten er invitert til å delta. For å kunne sikre en bærekraftig fremtidig forvaltning av havets ressurser vil internasjonalt samarbeid innen utvikling av den blå økonomien bli essensielt.»

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet