Gå videre til innhold
Foto: Kenneth Bruvik, Framtidshavet
Foto: Kenneth Bruvik, Framtidshavet

Nyhet -

Indisk verdensstjerne er innleder på sjømatnæringens plastseminar

Han leder verdens største ryddeaksjon, er kåret til «Champion of the Earth» av FN og hylles av verdensledere. Torsdag 14. september er Afroz Shah innleder på plastseminaret til den norske sjømatnæringen i Norheimsund.

- Dette er stort. Afroz Shah har skapt en miljøbevegelse som startet i India og som nå har blitt verdens største strandryddeprosjekt. Han har blitt en ledestjerne og et stort forbilde for en hel verden. Vi er både ydmyke og svært stolte over at han har takket ja til å stille som innleder på vårt fagseminar om plast, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge.

Verdens største ryddeaksjon

Han er koordinator for seminaret, som arrangeres av Sjømat Norge, Råfisklaget, Sjømatbedriftene, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Sjømatrådet, Fiskebåt, FHF og Sildelaget i forbindelse med verdens største opprydningsaksjon Rein Hardangerfjord i Norheimsund 14. september.

Meld deg på plastseminaret her!

Global miljøgigant

Afroz Shah er en indisk advokat som er kjent for sin utrettelige kamp mot marin forsøpling i elver og på strender. Det som i 2015 startet som en ryddeaksjon på Versova-stranden i hjembyen Mumbai, er i dag en global bevegelse som samler over 200 000 frivillige.

- Jeg er svært glad for å bli invitert til den norske sjømatnæringens seminar om plast og marin forsøpling og ser frem til å dele mine perspektiver på plastforurensning over hele verden. Opprydding, plastreduksjon og håndtering av plastavfall er nøkkelområdene for å hjelpe og helbrede havene våre, sier Afroz Shah.

Blir inspirert av Rein Hardangerfjord

Han forklarer at han elsker havet og føler at alle mennesker har en plikt å gjøre det fritt for plast.

- Rein Hardangerfjord er et prosjekt til stor inspirasjon for alle. Når alle bidrar, ser vi hvor mye vi kan få til sammen. Det er gledelig å se hvor mye det hjelper, sier Shah.

Kåret til «Champion of the Earth»

Seminaret starter med lunsj torsdag 14. september klokken 11.30 på Thon Hotel Sandven. Det skjer i forbindelse med Rein Hardangerfjord, som er en del av strandryddeuka.

- FN har gitt Afroz Shah sin høyeste miljøpris, «Champion of the Earth», og offentlig betegnet oppryddingsarbeidet hans som «den største strandryddingen i verdenshistorien». I India har statsminister Narendra Modi beskrevet Afroz Shah som en inspirasjon for hele landet, og han lyttes til av verdens ledere. Det er med andre ord en global miljøgigant som inntar scenen vår, sier Horjen.

Engasjerer hele sjømatnæringen

På seminaret vil Nina Møgster, administrerende direktør i Lingalaks, møte Kenneth Bruvik til panelsamtale, akkompagnert av Handelens Miljøfond og Hold Norge Rent. Grieg Seafood og Scale AQ vil snakke om hvordan de jobber for at sjømatnæringen skal få bedre kontroll på plast i omløp, resirkulere plasten og ha systemer som ivaretar EUs plastdirektiv som i løpet av kort tid vil gjøre seg gjeldende.

I tillegg stiller både Kystverket og Fiskeridirektoratet med Per Jan Osdal og Øyvind Lie, henholdsvis fungerende kystdirektør og assisterende fiskeridirektør.

- Plast i havet er et alvorlig globalt problem som vi alle har et ansvar for å løse. For den norske sjømatnæringen er rent hav en forutsetning, så dette er et tema som engasjerer oss alle, understreker Henrik Wiedswang Horjen.

Emner

Kontakter

Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.