Gå videre til innhold
Vinnerlaget: Coach Lisbeth Wollum Størvold, commis Leon Haarberg Nilsen og Håvard Werkland. Foto: Oclin AS / Nordic Food Life
Vinnerlaget: Coach Lisbeth Wollum Størvold, commis Leon Haarberg Nilsen og Håvard Werkland. Foto: Oclin AS / Nordic Food Life

Nyhet -

Håvard Werkland ble Årets kokk 2023

Ingen i Norge er bedre til å lage mat enn Håvard Werkland (29). Mandag kveld gikk trønderen helt til topps i Årets kokk i Stavanger. Nå venter europafinalen på hjemmebane i Trondheim til neste år.

- Dette kom som lyn fra klar himmel på meg. Da jeg sto igjen etter at de hadde utropt andre- og tredjeplassen, var jeg helt sikker på at vi var utenfor pallen. Det var helt surrealistisk å vinne i dag, sier han.

Var commis for Christopher Davidsen

Til daglig er Håvard Werkland assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Han deltok i Årets kokk i 2019 og var commis da Christopher Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i Lyon i 2017.

Nå skal 29-åringen fra Kyrksæterøra representere Norge i Bocuse d’Or Europe, hvor 20 av Europas beste kokker samles. Det arrangeres i Trondheim 19. og 20. mars 2024. Her vil de 12 best plasserte kokkene bli direkte kvalifisert til VM i kokkekunst i Lyon i 2025.

- Det er en opplevelse man bare får en gang i livet og er egentlig helt absurd, sier Werkland.

Sjømatrådet: Sterk prestasjon

Med seg på vinnerlaget hadde han commis Leon Haarberg Nilsen fra Trondheim og coach Lisbeth Wollum Størvold fra Oppdal/Sunndalen.

- Vi gratulerer Håvard Werkland så mye med seieren. Som stolt samarbeidspartner til Årets kokk vet vi hvor mye trening, dedikasjon og matglede som ligger bak denne tittelen, så dette var en sterk prestasjon. Nå gleder vi oss til å følge Håvard videre i EM til neste år, sier Norden-direktør i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Roser kveiteoppgaven

Sterling-kveite, kråkebolle, sukkertare, flatøsters og blåskjell var blant råvarene i finalen i Stavanger Konserthus. Her var det kveiten som fikk mest oppmerksomhet, da oppgaven var av det spesielle slaget. En enkelt kveite skulle rekke til tre ulike retter, som til sammen ble 45 porsjoner.

- Jeg synes kveiteoppgaven var kjempebra og den kuleste som har vært i Årets kokk på mange år. Opprinnelig var planen min å utnytte hele kveiten og bruke fettet i en rett og hodet i en annen. Men så endret jeg mening og ville heller lage tre ulike varianter med godt krydder og gode smaker, sier Håvard Werkland.

Sjømat med stort spenn

Trym Eidem Gundersen var imponert over hvor godt alle kandidatene løste den noe utradisjonelle kveiteoppgaven.

- Det viser bare hvilket spenn det er i sjømat. Fisk og skalldyr kan både være stjernen i et innbydende gourmetmåltid, men også være enkel og lett å lage til hverdags. Nå håper vi selvsagt at mange lar seg inspirere av finalistene i Årets kokk og velger sjømat til både middag og som pålegg enda oftere, gjerne etter tips fra Godfisk.no, sier Gundersen.

Jevn finale

Det var en superjevn finale, noe flere av dommerne påpekte. Panelet besto av hele ti norske Bocuse-kokker, som alle selv har konkurrert i verdensfinalen i Bocuse d’Or. I tillegg stilte Kari Innerå, Heidi Bjerkan og Régis Marcon som gjestedommere.

Aleksander Løkkeberg Vartdal fra Oslo, som til daglig er matfaglig konsulent og kreativ utvikler i Thon Hotels, endte på andreplass i Årets kokk, mens Aron Espeland fra Bryne, som er sous-chef på Brasserie France i Oslo, tok tredjeplassen.

Eli Anne Rosvold Sundset (23), som jobber som kokk på To Rom og Kjøkken i Trondheim, ble kåret til «Årets unge kokk 2023».

Emner

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.