Gå videre til innhold
Klippfisk sørget for eksportrekord i mai

Pressemelding -

Klippfisk sørget for eksportrekord i mai

Med en vekst på 203 millioner kroner satte den norske sjømateksporten mai-rekord i år, og det er klippfisken til Portugal som sørger for det største løftet.

Norge eksporterte sjømat for 5,2 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 203 millioner kroner eller fire prosent sammenlignet med mai i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd. Hittil i år er det eksportert sjømat for 28,2 milliarder kroner, som er to prosent over samme periode i fjor.

– Norge har aldri eksportert så mye sjømat i mai som vi gjorde i år. Det er torsken som sørger for denne rekorden, i særdeleshet klippfisk og saltfisk. Noe av forklaringen på dette ligger hos portugiserne, som vil ha norsk torsk i større mengder enn værforhold og et nølende skreiinnsig har gitt dem i begynnelsen av året, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.

Stabilt for laks

Det ble eksportert laks for 3,5 milliarder kroner i mai. Det er samme verdi som for mai måned i fjor. Prisen for fersk hel laks falt fra kroner 40,46 til 38,47 per kilo. Volumet økte fra 81 500 tonn til 84 700 tonn for alle anvendelser av laks. Frankrike, Polen og Storbritannia er største mottakere av laks fra Norge.

Nedgang for ørret

I mai falt ørreteksporten med 45 millioner kroner, eller 22 prosent til totalt 157 millioner kroner. Hviterussland var vårt største marked for ørret i mai.

Sterk vekst for klippfisk

Eksporten av klippfisk økte med 150 millioner kroner eller 80 prosent til eksportverdi på 337 millioner kroner. Portugal var største marked i mai med en verdi på 171 millioner kroner.

Opp for saltfisk

Eksporten av saltfisk, inklusiv filet, økte med 66 millioner kroner eller 66 prosent til totalt 168 millioner kroner i mai. Portugal er fortsatt vårt største marked for saltfisk med en total verdi på 141 millioner kroner i mai.

Vekst for fersk torsk, stabilt for fryst torsk

Eksporten av fersk torsk, inklusiv filet, økte med 27 millioner kroner eller 23 prosent til totalt 145 millioner kroner i mai. Med en eksportverdi på 144 millioner kroner, er EU det dominerende markedet for fersk torsk fra Norge. For fryst torsk er eksportverdien stabil på 150 millioner kroner i mai. EU er også største mottaker av fryst torsk med en verdi på 117 millioner kroner. Veksten til EU er på hele 25 prosent.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har kontor i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.