Følg Norges sjømatråd

​Rekordmåned for lakseeksporten

Pressemelding   •   nov 04, 2015 05:59 CET

Norge eksporterte laks for nær 4,7 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 720 millioner kroner, eller 18 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Norge har aldri tidligere eksportert laks for like mye i løpet av en måned. Hittil i år er det eksportert laks for 38,3 milliarder kroner. Det er en økning på 2,6 milliarder kroner, eller 7 prosent, fra samme tid i fjor.

-Eksportrekorden er et resultat av en sterk vekst i etterspørsel i våre nærmarkeder i EU. I tillegg til et rekordstort volum har også eksportprisen økt, sier analytiker Paul Aandahl.

Norge eksporterte 103 360 tonn laks i oktober måned, målt i produktvekt. Det er det største volumet eksportert på en måned noensinne, og en økning på 2,7 prosent sammenlignet med oktober måned i fjor.

Hittil i år er det eksportert 851 000 tonn laks, målt i produktvekt. Det er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Økning i laksepris

Eksportprisen for fersk, hel laks var i oktober på 41,96 kroner per kilo. Det er en økning på 18 prosent fra samme måned i fjor. Lakseprisen i oktober var omtrent den samme som gjennomsnittsprisen i september.

Sterk vekst til EU

Det ble eksportert norsk laks til EU for drøye 3,5 milliarder kroner i oktober. Det tilsvarer en økning på nær 23 prosent fra samme måned i fjor. Eksportert volum, målt i produktvekt, var på 81 000 tonn. Det er en økning på 6 prosent fra oktober i fjor. Polen og Frankrike var de største kjøperne av norsk laks i oktober.

Eksporten til Øst-Europa redusert

Eksporten av laks til Øst-Europa, målt i verdi, var i oktober på 133 millioner kroner. Det er en nedgang på 1,6 prosent fra oktober i fjor. Volumet er samtidig redusert med nær 11 prosent, til totalt 3 900 tonn.

Økning til Asia og USA

Det ble eksportert laks til Asia for 674 millioner kroner i oktober. Det er en økning på 13 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportert mengde, målt i produktvekt, var på 13 000 tonn. Det er en reduksjon på 8 prosent fra samme måned i fjor.

Det ble eksportert laks til USA for 235 millioner kroner i oktober. Det er en økning på 13 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Eksportert mengde i oktober var totalt 3 400 tonn, målt i produktvekt.

Nedgang i eksportverdien for ørret

Det ble eksportert ørret for 240 millioner kroner i oktober. Det er en nedgang på 7,5 millioner kroner eller 3 prosent fra oktober i fjor. Det ble i oktober eksportert 5 691 tonn ørret, målt i produktvekt. Det er en nedgang på 3 prosent fra oktober i fjor. Hittil i år er det eksportert ørret for nær 1,8 milliarder kroner. Det er en nedgang på 276 millioner kroner, eller 13,6 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet